HDZ-ov ministar pravosuđa o ustaškom pozdravu u Kninu: "To ne možemo osuditi"

Dražen Bošnjaković Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

PONOVNO je jučer u Kninu na proslavi Oluje izvikivan ustaški pozdrav "Za dom spremni", ali policija nije podnijela prijavu. "Vidio sam izjavu glasnogovornice PU šibensko-kninske koja je kazala da je to bilo pred spomenikom. Dakle, to nije bilo na nekakvom javnom prostoru gdje se poziva na mržnju, nasilje, nego se to treba podvesti pod komemoriranje", komentirao je ministar pravosuđa Bošnjaković gostujući u emisiji RTL Danas, kako prenose Vijesti.hr.
 
"Nije uvijek stvar crno-bijela kako se želi prezentirati. Mi smo u okviru Hrvatske vojske imali i jedinice HOS-a i te jedinice su potpuno legalne, imaju legalni grb i taj grb sadrži pozdrav 'Za dom spremni'. I zato, kada se taj pozdrav izvikuje, uvijek treba gledati okolnosti, mjesto i vrijeme kada se on izriče. Ako je u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a, tada to ne možemo osuditi i ne možemo procesuirati", izrekao je HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović ima potpuno drugačije mišljenje. Prema praksi Ustavnog i Visokog prekršajnog suda, svako uzvikivanje pozdrava „Za dom spremni“ je protupravno, istaknula je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju.

Presude ne mogu biti opravdanje policiji

"Činjenica je i da postoje odluke nižih sudova prema kojima su osobe za uzvikivanje tog pozdrava bile oslobođene, no važno je istaknuti da takve presude nisu izvor prava, i kao takve ne mogu biti opravdanje policiji da ne podnosi prekršajne prijave u drugim slučajevima uzvikivanja spornog pozdrava, a kao što je bio slučaj pripadnika 9. bojne HOS-a koji su ispred spomenika hrvatske pobjede Oluja '95 na središnjem gradskom trgu u Kninu izvikivali 'Za dom spremni'", kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja će pokrenuti ispitni postupak te tražiti očitovanje svih nadležnih institucija zbog nepokretanja postupka protiv jučerašnjeg počinitelja.

Ured pučke pravobraniteljice prikupio je 37 prvostupanjskih presuda o javnoj uporabi pozdrava „Za dom spremni“, donesenih od 2010. do 2018. u postupcima koje je najčešće pokrenula policija, a rjeđe državna odvjetništva. U 27 predmeta donesene su osuđujuće, u osam oslobađajuće presude, dok je u dva predmeta nastupila zastara progona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.