HDZ u mjestu s 1400 ljudi gradio dvoranu. Utukli su milijune, sve je stalo

IZGRADNJA sportske dvorane u Kalinovcu kod Đurđevca, kako sada stvari stoje, neće tako skoro biti završena, piše Podravski koji donosi priču o gradnji dvorane u malom mjestu.

Dvorana je još prije četiri godine izgrađena gotovo do kraja, a u preostaloj drugoj fazi potrebno je obaviti unutarnje uređenje i opremanje. Za tu drugu fazu prema troškovniku od prije šest godina, kad je počela gradnja, potrebno je 6,5 milijuna kuna.

HDZ-ova vlast se zadužila

No kako su cijene u građevini od tog razdoblja znatno porasle, troškovi unutarnjeg uređenja i opremanja bit će znatno veći. U prvu fazu izgradnje do ''pod krov'' uloženo je 8,4 milijuna kuna, a bivša HDZ-ova vlast za taj se projekt kreditno zadužila u iznosu od četiri milijuna kuna.

Općina zbog pada prihoda od plinske rente i kreditnih zaduženja bivše vlasti nije u mogućnosti u svom proračunu osigurati novac za drugu fazu, a projekt se ne može kandidirati ni na natječaje za potpore iz fondova Europske unije jer je napravljen megalomanski.

Mjesto ima oko 1400 ljudi

Naime, dvorana koja se gradi u Kalinovcu zadovoljava sve stroge uvjete Svjetske rukometne federacije, uključujući i doping prostore, teretanu, prostorije za službene osobe i tribinu od 500 sjedećih mjesta, pa je zbog toga i vrijednost projekta iznosila 15 milijuna kuna. I sve to u mjestu koje danas, prema neslužbenim procjenama, ima tek oko 1400 stanovnika.

"Upravo zbog tog vrtoglavog iznosa nema nijednog natječaja za sufinanciranje kojim bi projekt ispunio zadane uvjete pa je jedina nada za završetak izgradnje da se izravno iz državnog proračuna dodijele sredstva za drugu fazu", ističe Danijel Zvonar, nezavisni načelnik Općine Kalinovac.

Uz kredit od četiri milijuna kuna za prvu fazu, bivša vlast nije podmirila ni sve troškove za izgradnju do ''pod krov''. Tako je novu vlast, dodaje Zvonar, dočekao i dug od 1,6 milijuna kuna prema đurđevačkoj tvrtki Bistra za izvedene radove u prvoj fazi.

"Mi smo uspjeli smanjiti dug prema Bistri koji sada iznosi 640.000 kuna i u pregovorima smo s njima za daljnju dinamiku otplate. Bivša vlast, uz kredit za dvoranu i neplaćene obveze, ostavila je još četiri kreditna zaduženja pa ćemo mi u ovoj godini samo za otplatu kredita izdvojiti 1,5 milijun kuna. Lani smo za otplatu kredita izdvojili 1,6 milijuna kuna", ističe Zvonar.

I u iduće dvije godine, kaže Zvonar, za otplatu kredita izdvajat će se više od milijun kuna pa ne postoji mogućnost da se podigne novi kredit za završetak.

"Kad smo došli na vlast kreditne obveze i nepodmireni računi iznosili su 43 posto izvornih prihoda Općine, a prema zakonu dopušteno je 20 posto. Mi smo uspjeli smanjiti te obveze na 32 posto, ali i dalje ne možemo računati na realizaciju kapitalnih investicija bez velikog postotka sufinanciranja iz raznih fondova. Zbog toga je teško i očekivati da će se u dogledno vrijeme završiti izgradnja dvorane", zaključio je Zvonar. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.