PARLAMENTARNI IZBORI

Rijetko koja kampanja vrijeđa zdrav razum kao HDZ-ova

Foto: FaH/Index/Marko Čužić/HTS

PREDIZBORNA kampanja vladajućeg HDZ-a pod nazivom "Sigurna Hrvatska" sve se više pokazuje kao debakl, posebno nakon događaja u Zadru i preranog proglašenja pobjede nad epidemijom koronavirusa.

Niz je plaćenih reklamnih oglasa HDZ-a koje jednostavno vrijeđaju zdrav razum. Pokušali smo nabrojati one - najgluplje. 

Dodirljivi Đoković i nedodirljivi Plenković 

"Za Hrvatsku u kojoj nitko nije nedodirljiv", jedan je od slogana HDZ-a za ove izbore. Posljednja dva dana na primjeru premijera Andreja Plenkovića saznali smo kako u Hrvatskoj itekako ima nedodirljivih. Naime, nakon što je za 80-ak građana u Zadru propisana samoizolacija, Plenković je to odbio, za što je dobio potporu Nacionalnog stožera. 

Naime, Plenković je bio u fizičkom kontaktu s tenisačem Novakom Đokovićem, za kojeg je jučer potvrđeno da je pozitivan na koronavirus. U medijima su objavljene fotografije na kojima se vidi kako se Plenković s Đokovićem pozdravio šakom te kako je tenisača dodirnuo po ramenu. 

Nekoliko je javnih dužnosnika, uz zadarskog gradonačelnika i župana, već ranije samoinicijativno otišlo u samoizolaciju premda su bili u manjoj opasnosti od zaraze od hrvatskog premijera. Plenković je svako pitanje o odlasku u samoizolaciju proglašavao pritiskom oporbe.

Plenkovićeva samovolja u ovom slučaju srušila je i svaki preostali autoritet Nacionalnog stožera, koji čine članovi HDZ-a. Toliko o "Hrvatskoj u kojoj nitko nije nedodirljiv".

Nema nedodirljivih - osim onih na listi HDZ-a

Čak i neovisno o samom Plenkoviću i njegovom izrugivanju svima koji misle da u Hrvatskoj pravila vrijede za sve, valja napomenuti da bi itekako potrajalo nabrajanje svih HDZ-ovaca koji su godinama nedodirljivi, od Božidara Kalmete pa do lokalnih vlastodržaca, no spomenut ćemo samo posljednji primjer - Josipa Đakića.

>> Liste HDZ-a: Ulizice, huškači i korumpirani. Tko je najgori?

Nije znao ispuniti imovinsku karticu pa ga je kaznilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa s 12 tisuća kuna. Bavili smo se potporama koje su dobivali njegovi mladi sinovi za hotel, bavili smo se i pričom kako su Đakićevi došli do hotela. Bavili smo se prijetnjama novinarima, pa govorom mržnje jednog od sinova, prometnim kaznama i prijetnjama policiji. Đakić je nakon svega toliko nedodirljiv da je nagrađen drugim mjestom na listi HDZ-a u četvrtoj izbornoj jedinici.

>> Divljaju, prijete smrću, razbijaju i nitko im ne može ništa. Ovo je obitelj Đakić

Tko to tamo plaća?

"Jeste li znali tko je investirao u izgradnju i modernizaciju KBC-a Rijeka?" pita se HDZ u jednom od svojih reklamnih jumbo plakata postavljenih uz riječku obilaznicu. Svatko tko ima više od osam razreda osnovne škole, a nije član HDZ-a, odgovorio bi - porezni obveznici. No, Plenković u takvima očigledno ne vidi svoje glasače. 

HDZ ovakvom porukom želi upravo one koji misle da su osobno premijer i resorni ministar zdravstva iz svog novčanika platili modernizaciju Kliničkog bolničkog centra u Rijeci. Ima li takvih u Hrvatskoj? 

Ono kad šef skupine Borg obeća borbu protiv korupcije

"Nastavljamo beskompromisnu borbu protiv korupcije u kojoj nema nedodirljivih", stoji u jednom od Facebook oglasa HDZ-a. Koliko to vrijeđa zdrav razum, dokazat ćemo samo na jednom primjeru.

Tijelo zaduženo za borbu protiv korupcije, odnosno Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, prijavilo je europskim institucijama GRECO-u, OECD-u te Europskoj komisiji Andreja Plenkovića, i to za nepoštovanje svih osnovnih odredbi borbe protiv korupcije te "nenormalnih političkih pritisaka za rad Povjerenstva". 

>> Plenković je opasniji od Sanadera i Karamarka

To da HDZ, koji na svom čelu ima šefa skupine Borg, obećava borbu protiv korupcije, jednako je uvredljivo kao obećanje Ive Sanadera da će se jedino on znati obračunati s korupcijom. 

Nisu znali napisati zakon o obnovi pa se pohvalili na plakatu

"Neki će delati, a mi ćemo obnoviti", slogan je HDZ-a za koji su u Plenkovićevoj stranci bili uvjereni da će podbosti Milana Bandića. Vladi Zorana Milanovića je od dana proglašenja katastrofe u Slavoniji zbog katastrofalnih poplava do izglasavanja zakona trebalo točno 30 dana. Plenkovićevoj vladi nisu bila dovoljna ni tri mjeseca da donese zakon o obnovi Zagreba. 

>> Nitko nije bacio očajne Zagrepčane na koljena kao Andrej Plenković

Nitko nije ovako prevario Zagrepčane kao šef HDZ-a koji se i danas pravda kako je zakon o sanaciji potresa "izuzetno kompleksan" pa im "treba vremena". Sada je to HDZ stavio i na plakat kako bi privukao glasače. Može li uvredljivije?

Svi bi društvo bez korupcije, osim HDZ-a

"Više digitalizacije, manje korupcije", jedan je od reklamnih panoa HDZ-a, koji prikazuje ministra Ivana Malenicu. Riječ je o genijalnoj poruci gotovo u razini poruka Darija Juričana u predsjedničkoj kampanji. Dok ostale stranke obećavaju društvo bez korupcije, pa tako koalicija Restart ima slogan "Za Hrvatsku bez korupcije", HDZ bi je dozvolio. Doduše, u malo manjoj mjeri nego što je ona prisutna danas. Genijalno.

Kako bi to izgledalo po planu ministra Malenice, nije nam baš jasno. Znači li to da bi korupcija bila dozvoljena samo nekima? Možda HDZ misli na dojam, pa je bitno da se misli da korupcije ima manje? Možda je obećanje vezano uz DORH i USKOK, da ne progone svaku korupciju, nego da neke i ostave? Mogućnosti je puno, no osnovna ideja je ista. Korupcija ostaje. 

Nije kriv HDZ što krši Ustav, nego vi što ga prijavljujete

"Nedjelja se s razlogom zove nedjelja", novi je stupidni slogan HDZ-a na plavim plakatima širom zemlje. No još je gluplje objašnjenje zašto do sada nisu nedjelju proglasili neradnom. 

>> Vlada je zaključke o neradnoj nedjelji izvukla iz analize koju nitko nije vidio

U plaćenom online oglasu Plenkovićeve stranke doslovce stoji: "Hrvatska demokratska zajednica dva puta je predlagala i donosila zakon o neradnoj nedjelji, ali ga je oba puta, zbog zahtjeva za ocjenom ustavnosti, srušio Ustavni sud Republike Hrvatske. Da odmah bude jesno, za to nije kriv taj Sud, nego one interesne skupine koje uporno na Sud šalju zahtjeve za ocjenom ustavnosti tog zakona."

Znači, nije problem u neustavnosti neke odluke, nego u onom tko to uoči? I to je Hrvatska. 

Krizu poput ove u Zadru pokrenuo je malo koji lider

"U krizi se poznaju lideri", stoji poruka uz sliku prosijedog Plenkovića s jumbo plakata. A koja kriza i koji i lider, pita se prosječni Hrvat. Na to HDZ ima spreman odgovor.

"Danas vidimo, Hrvatska je pobijedila COVID-19 i jedna je od najsigurnijih zemalja i za svoje građane i za turiste. Onima koji žele priznati istinu jasno je da sigurnost nije slučajnost nego posljedica pravovremenih i promišljenih odluka!" stoji u plaćenom online oglasu.  

I onda se dogodi Zadar. Turnir na kojem je bio premijer Plenković, koji je hvalio kao "promociju Hrvatske i Zadra", koji je trebao pokazati cijelom svijetu da je Hrvatska sigurna, neslavno je propao i postao je primjer neprofesionalizma i gluposti, a Hrvatsku ucrtao u turističke karte kao nesigurnu zemlju za odmor.

To mogu samo pravi "lideri". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.