Rat među HNIP-ovcima na HRT-u: Kovačić se odrekao Barišića jer je ovaj Mostovac

Foto: FAH, Facebook

DANAS je s HRT-a objavljeno da je glavni ravnatelj Hrvatske televizije Siniša Kovačić smijenio dosadašnjeg vršitelja dužnosti ravnatelja programa Jozu Barišića i umjesto njega imenovao Dražena Miočića.

Kovačić je inače Barišića, s kojim je zajedno bio u novinarskoj paraudruzi HNIP, sam imenovao u velikom valu smjena na HRT-u nakon promjene vlasti u državi, a danas je umjesto njega za ravnatelja programa postavljen Dražen Miočić. Kao službeni razlog promjene na čelu programa te televizije navedena je "potreba aktivnijega ispunjavanja programskih ciljeva javnoga servisa”.

Na Hrvatskoj se televiziji danas po hodnicima, međutim, moglo čuti kako je neposredan povod za smjenu Barišića bila u petak emitirana emisija Uvijek kontra čija je tema bila nogomet, a u kojoj je gostovao Indexov novinar Zvonko Alač zbog čega je Zdravko Mamić jučer gostujući kod osuđenog dilera Bujanca žestoko napao HRT.

Obračun HDZ-a i Mosta prelio se i na HRT

No kako Index neslužbeno doznaje iz izvora bliskog vrhu HRT-a Barišićeva smjena nema veze sa spomenutom emisijom, nego s političkim igrama na HRT-u. Imenovanje Barišića bio je, kako doznajemo, uvjet Mosta u dogovaranjima o preuzimaju ključnih funkcija na HRT-u. Most je navodno želio Barišića vidjeti i na mjestu vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, no u dogovoru s takozvanom Domoljubnom koalicijom tu je funkciju preuzeo Siniša Kovačić, a Jozo Barišić je postao ravnatelj programa.


Iz izvora bliskog vodstvu HRT-a potvrđeno nam je da je Barišićeva smjena motivirana upravo političkim razlozima. Kao Mostov čovjek Barišić je smijenjen, priča nam izvor, jer je Most izigrao dogovor koji je imao s HDZ-om i partnerima da Kovačić bude izabran za ravnatelja HRT-a. Mostovci se, naime, prošlog petka nisu pojavili na sjednici saborskog odbora za medije srušivši tako kvorum pa odbor nije mogao predložiti nijednog kandidata za izglasavanje u saboru prije isteka roka od 45 dana, zbog čega je natječaj jučer poništen. Tako su se kriza vlasti i sukob između HDZ-a i Mosta prelili i na HRT, a iz Mosta smo neslužbeno doznali da Barišić doista jest bio njihov izbor.

Indexov izvor s Prisavlja tvrdi da Barišić nije smijenjen samo zbog političkog obračuna između HDZ-a i Mosta, nego i zbog neprofesionalnog ponašanja i loših rezultata. "Gledanost prvog programa je u padu, problem su emisije prije i nakon Dnevnika koje imaju malu gledanost, a Barišić unatoč upozorenjima nije ništa poduzeo. Osim toga, prekršio je i neke ovlasti. Zvao je urednike i novinare, intervenirao im u emisije, dovodio u pitanje njihove odluke pa čak i pojedine goste", navodi izvor s HRT-a.

Barišić je prekršio ovlasti?


Ove navode provjerili smo kod dva neovisna izvora iz redova novinara i urednika HRT-a koji su nam potvrdili da je Barišić zvao novinare i pozivao ih na red te preispitivao sadržaj pojedinih emisija.

"On je jedan vrlo bahat i bezobrazan tip i potpuno nedorastao situaciji. No nije on jedini odgovoran, odgovorna je cijela nova garnitura HRT-a. Sad se pokušava prikazati da je on jedini krivac, a svi su oni jednako krivi. Ta ekipa koju je instalirala nova vlast sad se međusobno obračunava", rekao nam je jedan od novinara HRT-a i dodao da se posljednjih tjedan dana vidi da se informativni program okreće protiv Karamarka.

Zaposlenici HRT-a su nam potvrdili da se na Prisavlju već neko vrijeme u razgovorima spominjalo da bi Barišić mogao prvi biti smijenjen, a da je na tankom ledu i vršiteljica dužnosti Prvog programa HRT-a Ružica Renić.

Osim eventualnih daljnjih smjena, a podsjetimo, dosad ih od promjene vlasti na HRT-u bilo gotovo 80, HRT-u prijeti i upravljačka kriza zbog poništenja natječaja za glavnog ravnatelja. Siniša Kovačić smije biti vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja najdulje do 5. rujna, a s obzirom na to da Hrvatsku trese kriza vlasti, a realan scenarij su i prijevremeni izbori, pitanje je hoće li Sabor uspjeti izglasati novog glavnog ravnatelja HRT-a prije isteka roka.

Novi ravnatelj programa čovjek koji je ženu Freda Matića nazvao četnikušom


Istovremeno, čini se kako HDZ potpuno preuzima HRT. Na mjesto ravnatelja programa umjesto Barišića koji je bio odabir Mosta, imenovan je Dražen Miočić koji slovi kao HDZ-ov čovjek. Miočića je prije 3 godine novinar i urednik na HRT-u Hrvoje Zovko prijavio Etičkom povjerenstvu jer je grubo vrijeđao njega, Sanju Mikleušević Pavić, Jagodu Bastalić, Gordanu Škaljac Narančić, te Zorana Šprajca koji je tada još uvijek uređivao i vodio Dnevnik HRT-a.

Miočić je Zovka optužio da je dokumentarac o Gotovini napravio na zahtjev politike s ciljem da se Gotovinu prikaže kao kriminalca i ratnog zločinca. Osim toga, kako je stajalo u Zovkovoj prijavi, Miočić je prijetio da će, kada se promijeni vlast, "u maniri '47. i '48. rasturiti crvene i potjerati ih s televizije. No novi ravnatelj programa nije stao na tome nego je počeo prebrojavati krvna zrnca kolegama s televizije koje je nazivao Srbima, ali i tadašnjem ministru branitelja Predragu Matiću za kojeg je, prema prijavi, rekao da mu je majka Srpkinja, a žena četnikuša.

Miočić za to nikada nije snosio sankcije jer se Etičko povjerenstvo proglasilo nenadležnim za Zovkovu prijavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.