HAZU komentirao Deklaraciju o zajedničkom jeziku: "Apsurdno, uzaludno, besmisleno..."

Foto: Hina

O DEKLARACIJI o zajedničkom jeziku koja je posljednjih dana digla puno prašine u medijima oglasili su se i iz HAZU-a. U kratkom priopćenju, kojeg potpisuje predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, rekli su kako su "apsurdne, uzaludne i besmislene svake inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj vlastiti jezik s njegovim nacionalnim imenom".

"Hrvatski jezik Ustavom Republike Hrvatske definiran je kao službeni jezik u Hrvatskoj, jedan je od službenih jezika Europske unije, priznat i normiran kao zasebni jezik s vlastitim međunarodnim kodom. Apsurdne su, uzaludne i besmislene svake inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj vlastiti jezik s njegovim nacionalnim imenom", stoji u kratkom priopćenju HAZU-a.

Podsjetimo, Deklaraciju je sastavilo 30 stručnjaka različitih struka tijekom konferencije "Jezici i nacionalizmi" koja se od travnja do studenoga prošle godine održavala u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu. Deklaracija će biti predstavljena 1. travnja te dostupna za potpisivanje na web stranici projekta

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.