Haris Silajdžić: Ukoliko državna imovina bude uknjižena na entitete, napuštam politiku i vlast

HARIS SILAJDŽIĆ, član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH komentirao je
svoju nedavnu ocjenu "da su namjere raspodjele državne imovine na entitete knjiženjem, zapravo napad na Daytonski sporazum i prijetnja raspadu države", Silajdžić je istaknuo da je to dosad najozbiljniji udar na BiH, vrlo konkretan i vješto planiran.

"Problematiziranje državne imovine je nesuvislo, nelogično i nepotrebno. Državnu imovinu danas koriste svi bez ikakvih problema, zato, čemu njezina raspodjela? Po Ustavu BiH, ta imovina je isključivo imovina države BiH. Međutim, to prvenstveno spore predstavnici iz RS", kazao je za Federalnu televiziju BiH. Napomenuo je da je cijela priča o imovini BiH kamuflaža za razbijanje BiH.

"Zakon o referendumu RS-a je pokušaj da se stvore pretpostavke za razbijanje BiH"

“Time bi se RS-u dao i elemenat državnosti, element suverenosti. Ukoliko vlast postigne takav sporazum, onda ja ne bi podržao tu vlast, Stranka za BiH ne bi bila dio nje”, kazao je Silajdžić za i potvrdio da će u tom slučaju napustiti politiku i vlast.

"Zakon o referendumu RS-a je pokušaj da se stvore pretpostavke za razbijanje BiH, jer ostavlja mogućnost postavljanja referendumskog pitanja koje nije pod ingerencijom entiteta. Drugi cilj toga je navikavanje ljudi na priču o referendumu, održavanje jedne ideje na površini sve dok se ne stvore povoljne okolnosti koje bi pretvorile ono što je sad politički nemoguće u ono što je politički neminovno. Zatvaranje svih procesa, kočenje reformi... da bi na kraju svi rekli da BiH treba podijeliti", tvrdi Silajdžić.

Smatra da su priča o referendumu i državnoj imovini dva lica iste kovanice i da imaju isti cilj, a to je podjela BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.