Gužva u Varošu: Stanari onemogućili piljenje stabala, pozvana i policija

Foto: Index

OPET gužva u Varošu. Stanari Kamenite jučer su osujetili grupu koja je, kako nam kažu, namjerila sjeći stabla na posljednjoj preostaloj neizgrađenoj površini u cijelom kvartu, na kojoj investitorica Marijana Ribičić Luetić kani podići hotel. Splitska policija potvrdila nam je da su zaprimili poziv, no nisu imali potrebe za intervencijom budući da se odustalo od pilanja stabala.

Investitorica tvrdi da će sačuvati stabla, tko ih onda dolazi pilati? 

Investitorica Ribičić Luetić medijima je kazala kako namjerava sačuvati postojeća stabla te urediti vrt oko hotela. No, teren ipak nije neke značajnije veličine, hoće li biti mjesta i za hotel i za stabla? Navodno se zaduženi za pilanje stabala vraćaju u ponedjeljak, nema sumnje da će stanari opet pružiti otpor.

Index je već pisao kako je njih 50 potpisalo peticiju kojom traže od institucija da provjere kako je investitorica došla u priliku da gradi na toj površini. U Gradu Splitu su nam kazali kako je zahtjev za građevinskom dozvolom odbačen jer investitorica nije prikupila svu potrebnu dokumentaciju, no upozorili su kako se radi o građevnoj parceli pa će dozvola na koncu ipak biti izdata kada se pribave svi potrebni papiri.

Konzervatorski odjel: Investitor se obvezao maksimalno sačuvati postojeće drveće

Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu, kaže u svom odgovoru na naš upit da su propisali izradu konzervatorske podloge koja je nužna kada je riječ o interpolaciji ili novoj gradnji unutar zaštićene cjeline.

"Temeljem konzervatorske podloge i analize predmetne i susjednih parcela i građevina, definirane su konzervatorske smjernice za gradnju: smještaj građevine na parceli, usklađenost visine sa susjednim građevinama, oblikovanje u skladu sa ambijentalnim i arhitektonskim vrijednostima cjeline Velog varoša, zadržavanje prolaza prema Arapovoj ulici te maksimalno respektiranje postojećeg drveća, posebice čempresa. Prema projektu koji je Odjel odobrio, investitor se obvezao maksimalno sačuvati postojeće drveće te po završetku gradnje, cijelu površinu hortikulturno urediti. Detaljnije odrednice tretmana postojećeg drveća izdaje, prema odredbama GUP-a, nadležno tijelo", naveo je u svom odgovoru pročelnik Bužančić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.