Guardian o nasilju hrvatske policije: Pucaju, prosipaju krv. Nalog dolazi s vrha

Foto: Epa, Screenshot Guardian

BRITANSKI The Guardian napisao je tekst o nasilnim postupcima hrvatske granične policije. Piše kako se na riječkom intenzivnom odjelu Afganistanac Farouk bori za svoj život.

Navodi kako je 16. studenog u šumi oko Tuhobića hrvatski policajac upucao 18-godišnjeg Farouka te da je on zadobio po život opasne ozljede prsnog koša i trbuha. Upucan je kada je s desecima drugih migranata pokušavao prijeći hrvatsku granicu sa Slovenijom.

Policija je, piše The Guardian, objasnila kako je policijski službenik nenamjerno zapucao. No četvorica svjedoka s kojima je The Guardian razgovarao kažu da to nije istina, da je policajac svjesno upucao Farouka i da su njegovim suputnicima policajci prijetili da ih čeka ista sudbina ako ponovno pokušaju prijeći granicu.

Povikao je: Upucan sam! Upucan sam!

Vijesti o pucnjavi stigle su do migrantskog kampa Vučjak, koji se nalazi u Bosni i Hercegovini, udaljenom 200 kilometara od Hrvatske. Ondje je donedavno živjelo oko 600 migranata. Većina je u Bosnu stigla preko Turske, nadajući se da će kroz Hrvatsku stići do Slovenije, a onda do Italije, Austrije ili Njemačke.

U jednom od šatora izbjegličkog kampa nalazio se 16-godišnji Asmad, koji je bio s Faroukom one noći kad je upucan.

"Kada nas je primijetila hrvatska policija, bilo nas je oko 60. Policajci su neke bacili na pod, a zatim tukli. Nas 20-ak počelo je bježati, a onda je Farouk upucan. Povikao je: 'Upucan sam! Upucan sam!'", ispričao je Asmad za The Guardian.

"Policija nas je vratila na bosansku granicu. Pri povratku, vidjeli smo Faroukovu krv na zemlji. Njegova je torba još bila ondje. Još uvijek ne znamo gdje je, a ne znamo ništa ni o ostalim prijateljima koji su nestali te noći. Još uvijek ne znamo gdje su. Policija nas je odvela do granice, a zatim nas pretukla. Nikada neću zaboraviti krv koju sam vidio na tlu. Pomislili smo: Što su to učinili?" dodao je.

"Bježali smo", rekao je 16-godišnji Pakir koji se tada nalazio u kampu Vučjak.

"Vidjeli smo kako je upucan. Vidio sam njegovo tijelo kako leži na zemlji", dodao je.

19-godišnji Zarif ispričao je za kako se nije radilo samo o jednom pucnju.

"Bilo je nekoliko hitaca. Ako nekoga slučajno upucate, ispalite jedan hitac, a ne nekoliko i to u istu osobu", kazao je Zarif.

Kamp Vučjak je u međuvremenu zatvoren.

Anonimno pismo graničnog policajca

Vlasta Orlić Karbić, anesteziologinja u bolnici u kojoj se liječi Farouk, za portal Dnevnik je rekla da je Farouk zadobio "višestruke, po život opasne ozljede grudnog koša i trbuha".

Ovo nije prvi put da je hrvatska policija optužena za nasilje, piše The Guardian.

28. studenog hrvatski policajac je u zapadnoj Hrvatskoj upucao jednog drugog migranta. Policija je tada izjavila kako je bio upucan slučajno, dok se odupirao uhićenju.

Početkom godine hrvatska pravobraniteljica Lora Vidović primila je anonimno pismo osobe koja je za sebe tvrdila da je hrvatski granični policajac, a koja je detaljno opisala uporabu brutalne sile protiv migranata. U pismu navodi da je hrvatska policija primila naredbe da vrate migrante bez provjere dokumenata, da im uzmu novac i unište njihove telefone.

"Već neko vrijeme štitim državnu granicu. Nemam više volje ni snage gledati što se radi tim ljudima", navedeno je u pismu.

Hrvatska dobila 100 milijuna eura

Prema članku objavljenom u talijanskom časopisu L'Espresso, Europska unija je Hrvatskoj dodijelila 100 milijuna eura za modernizaciju svojih granica kako bi mogla jednog dana pristupiti Schengenskoj zoni. No službenici humanitarnih udruga tvrde da se taj novac koristi za kršenje ljudskih prava.

U srpnju ove godine hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priznala je da je "potrebno koristiti malo sile pri vraćanju migranata".

The Guardian piše kako je Lovorka Šošić, koordinatorica Centra za mirovne studije, rekla kako Ministarstvo unutarnjih poslova nije pravilno istražilo pucnjavu.

"Ova anonimna svjedočenja policajaca potvrđuju izvješća nacionalnih i međunarodnih organizacija", rekla je Šošić.

"Jasno je da operacije koje provodi Ministarstvo unutarnjih poslova nisu u skladu s nacionalnim i međunarodnim pravom. Sustavno prikrivanje nezakonitih postupaka hrvatskih policajaca i odobravanje upotrebe oružja bez ikakvih učinkovitih istraga dokazuje da incidenti poput onog koji se dogodio prošlog mjeseca nisu izolirani događaji, već rezultat naloga s vrha", dodala je Škorić, a prenosi The Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.