Grad Koprivnica prodaje oružje, objasnili su zašto

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

U SRIJEDU je na službenim stranicama Grada Koprivnice objavljena obavijest o prodaji oružja. Radi se o javnoj dražbi na kojoj će se pojedinačno prodavati tri puške i pištolj, a početna cijena za sve puške i pištolj je 950 eura.

Oružje ostavljeno u nasljeđe 

Iz Grada Koprivnice za Index su rekli da oružje mogu kupiti građani koji ispunjavaju uvjete za nabavu ili registraciju oružja propisane zakonom, a da ga je ostavitelj za života registrirao i čuvao sukladno zakonu.

"Gradu Koprivnici, sukladno odredbama članka 20. Zakona o nasljeđivanju ("Narodne novine" br. 48/03., 163/03., 35/05., 127/13., 33/15., 14/19.), pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju iza građana, uručeno je oružje koje je predmet prodaje putem javne dražbe. 

Oružje je ostavitelj za života registrirao i čuvao sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja ("Narodne novine" br. 94/18., 42/20. i 114/22.). Trenutno je oružje na čuvanju u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj na adresi Trg Eugena Kumičića 18, Koprivnica", rekli su za Index. 

>> Grad Koprivnica prodaje tri puške i pištolj. Početna cijena je 950 eura

Na službenim stranicama Grada također piše da "Grad može odustati od prodaje i poništiti javni natječaj u svako doba prije donošenja odluke o prodaji te pri tome ne snosi nikakvu odgovornost prema natjecateljima kao ni troškove sudjelovanja natjecatelja na natječaju". 

Prodaje se putem javne dražbe 

Oružje je na prodaju ponuđeno putem javne dražbe, a kupiti ga mogu građani koji ispunjavaju uvjete za nabavu ili registraciju oružja propisane zakonom. Javna dražba održavat će se u krugovima sve do prodaje cijelog oružja. Prvi krug održat će se 6. lipnja s početkom u 9 sati, u prostorijama Gradske uprave Koprivnica.

Za oružje koje se neće prodati na prvom krugu javne dražbe održavat će se nove javne dražbe svakog desetog u mjesecu, počevši od 10. srpnja, u prostorijama Gradske uprave Koprivnica. Sudionici javne dražbe prije održavanja dražbe dužni su uplatiti jamčevinu u iznosu od 100 eura te na dražbi predočiti dokaz o uplati.

Grad ne vodi evidenciju o broju naoružanih osoba 

Upitali smo Grad Koprivnicu vodi li evidenciju o broju stanovnika Koprivnice koji posjeduju oružje, no kažu da za to nije nadležan Grad, nego policija. "Grad Koprivnica ne vodi podatke o broju stanovnika koji imaju oružje kao ni o vrsti oružja registriranog na području grada Koprivnice te Vas o tome upućujemo na nadležnu Policijsku upravu", poručili su iz Grada.

Poslali smo upit i Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj te ćemo njezin odgovor naknadno prenijeti.  

Gradovi su i ranije objavljivali javne natječaje za prodaju vatrenog oružja  

Ovo nije prvi takav slučaj. Tako je prošle godine u Pregradi objavljen javni natječaj za prodaju vatrenog oružja, a prije dvije godine u Krapini, dok ga je 2018. godine objavio Grad Samobor.

Tako su na prodaju u Koprivnici ponuđene puška s užlijebljenim cijevima marke TOZ modela M8-01, kalibra 5,6 mm (.22 LR), tvorničkog broja ABN11135, po početnoj cijeni od 100 eura, zatim puška s glatkim cijevima marke MERKEL/SUHL, modela 147, kalibra 12/70, tvorničkog broja 628703, po početnoj cijeni od 400 eura i puška s užlijebljenim cijevima marke CZ, modela LK 70 (INTERARMS MARK. X), kalibra .300 Winchester magnum, tvorničkog broja 264734, po početnoj cijeni od 350 eura.

Na prodaju je i pištolj marke CZ modela M57, kalibra 7,62 mm, TT, tvorničkog broja 128843, po početnoj cijeni od 100 eura.

Vlasnik trgovine oružjem: U godinu dana prodaja vatrenog oružja u Hrvatskoj povećana za 60 posto 

Početkom ovog mjeseca vlasnik trgovine oružjem u Zagrebu Tomislav Kamenečki za N1 je rekao da je prodaja pištolja i pušaka u posljednjih godinu dana porasla za 60 posto te da su većina kupaca mladi do 30 godina, ali i žene.

"Danas su mladi ljudi spremni izdvojiti i pet ili šest tisuća eura i kupiti oružje na kredit. Spremni su odreći se puno stvari ne bi li došli do nekakvog komada oružja koji će koristiti u streljani i u lovu. Gledaju to kroz neki vid možda i ulaganja, investicije", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.