INDEX DOZNAJE Bandić ignorirao arhitekte: "Park na Savici uređuje se ilegalno"

Foto: Jurica Galoić/Pixsell  Borna Filić/Pixsell, Index

KAD je u tijeku predizborna kampanja, onda zagrebački gradonačelnik Milan Bandić već dobro ustaljenom metodom nastoji pokazati javnosti kako "dela". Otvara fontane, pokreće nove projekte, a jedan od njih je uređenje parka na Savici. Taj najnoviji projekt, kojeg je zagrebački gradonačelnik pokrenuo brzinom munje, građane će stajati 12 milijuna kuna.


Za njega nije raspisan javni natječaj. Umjesto toga su pokrenuli postupak jednostavne nabave za izradu projektne dokumentacije za uređenje spomenutog parka.

U Hrvatskoj komori arhitekata rekli su nam da nemaju nikakvih saznanja o pozivnom natječaju za uređenje parka. Kazali su i kako nisu zaprimili zahtjev za dodjelu broja tom natječaju. S druge strane, kažu kako je za prvotno uređenje parka u kojem je trebala biti i crkva, proveden natječaj. No ovog puta, to je izostalo.

>>BANDIĆ UREĐUJE PARK ZA 12 MILIJUNA KUNA "Arhitektica nam se sama javila"

>>Bandić za skupo uređenje parka uzeo firmu staru 3 mjeseca

>>Građani okupirali Savicu

>>VIDEO SA SAVICE Park je raskopan, prisutna i policija

"Nemamo saznanja o natječaju"

"Urbanističko – arhitektonskom natječaju za izradu idejnog rješenja uređenja parka i crkve na Trnjanskoj Savici u Zagrebu, Odbor za natječaje Hrvatske komore arhitekata/Udruženja hrvatskih arhitekata je dodijelio registarski broj 152-12-ZG-UA 29. listopada 2012.godine. Rezultati natječaja objavljeni su na stranicama Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, u svibnju 2013.


O pozivnom natječaju samo za uređenje parka, o čemu se ovih dana pisalo u medijima, izvještavamo Vas da o istom nemamo nikakva saznanja, niti je Hrvatska komora arhitekata primila zahtjev za dodjelu broja tom natječaju", stoji u odgovoru koji nam je stigao iz Hrvatske komore arhitekata.

Osim toga, kazali su nam da se za sva proceduralna pitanja obratimo Gradu Zagrebu koji je, kako navode, "kao i sve jedinice lokalne samouprave u RH, dužan poštivati sve važeće propise".

Bandićeva protukandidatkinja na lokalnim izborima, te nekadašnja pročelnica Zavoda za planiranje razvoja i zaštitu okoliša Anka Mrak Taritaš za Index je rekla kako je Grad postupio protuzakonito u ovom slučaju.

Mrak Taritaš: Ovo je pogodovanje

"Urbanističko-arhitekturni natječaj može biti pozivni. No morate zadovoljiti sve uvjete za njega i cijeli proces traje minimalno 6 mjeseci. Ovo je evidentno pogodovanje. Pozivne natječaje rijetko rade gradovi.

Komora arhitekata ima pravilnik kako se radi. Grad je morao sve prijaviti Komori arhitekata i podnijeti zahtjev za dodjelu broja natječaju. Ovo kako je Grad postupio protuzakonito je", rekla je za Index Anka Mrak Taritaš.


Iz grada nam je jučer (o čemu smo već pisali) stigao odgovor da su oni pokrenuli postupak jednostavne nabave za izradu projektne dokumentacije. Tvrde kako im se arhitektica, koja je na kraju dobila posao, samoinicijativno javila s idejom uređenja parka.

"Arhitektica Ana Lovinčić, potaknuta situacijom oko uređenja zelene površine, odnosno parka na Savici (predmetne k.č.br.2729/10 i dijela kč.br.2807/2 k.o.) sastavila je idejni koncept uređenja spomenute površine te se samoinicijativno obratila Gradu kako bi taj koncept i prezentirala.

S obzirom na problematiku predmetne zelene površine, Grad Zagreb je pokrenuo postupak jednostavne nabave, sukladno propisima iz područja javne nabave i internim aktima naručitelja, za izradu projektne dokumentacije za uređenje javne površine na spomenutim česticama.

U predmetnom postupku dostavljene su tri ponude te je odabrana, sukladno uvjetima, najniža ponuda tvrtke "Arhitektura u bijelom" d.o.o. u iznosu od 68.800,00 kuna, a od Ureda za javnu nabavu je izdana narudžbenica 27.3.2017.", rekao je za Index Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada i graditeljstvo.

Od poništavanja lokacijske dozvole za crkvu prošla su samo dva i pol mjeseca


Bilić navodi kako su radovi započeti temeljem Ugovora krajobraznog uređenja zelenih površina na području Grada Zagreba od 12.4.2017. godine sa Zagrebačkim holdingom d.o.o - podružnicom Zrinjevac te da se izvode prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima.

"Arhitektica Ana Lovinčić je glavni projektant predmetnog projekta, a njene reference mogu se vidjeti na službenim stranicama Društva arhitekata Zagreba", rekao je Bilić.

Podsjetimo, nakon što je Ministarstvo graditeljstva 2. veljače poništilo lokacijsku dozvolu za gradnju crkve u parku na Savici, gradonačelnik Milan Bandić odlučio ga je preurediti u rekreacijski park.

Od poništavanja lokacijske dozvole za crkvu prošla su samo dva i pol mjeseca, a već su počeli radovi na novom projektu - uređenju rekreacijskog parka na Savici. Bageri su u park stigli u noći s utorka na srijedu i sljedećeg jutra započeli raskopavati zelene površine. Istovremeno je Bandić u srijedu ujutro, u 7 sati, održao konferenciju za medije i predstavio svoj novi projekt vrijedan 12 milijuna kuna.

Sanjin Đukić iz Inicijative "Čuvajmo naš park" u razgovoru za Index kazao je kako je nevjerojatan vremenski slijed vezan uz ovaj projekt.

"Posao dao firmi staroj tri mjeseca"


"Mi smo 1. ožujka saznali da je Ministarstvo graditeljstva odbacilo lokacijsku za gradnju crkve, a onda danas čujem da je projektantica već dva mjeseca radila na projektu uređenja parka. Uopće nam nije jasno kad je natječaj stigao biti raspisan, cijeli proces koji će građane stajati 12 milijuna kuna je upitan, odnosno upitna je njegova transparentnost", rekao je Đukić.

Grad Zagreb za projektanta parka na Savici odabrao je tvrtku Arhitektura u bijelom Ane Lovinčić. Prema podacima iz sudskog registra, tvrtka je osnovana 11. siječnja ove godine s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna.

Kontaktirali smo Anu Lovinčić, arhitekticu i vlasnicu tvrtke koja je dobila posao od Grada da uredi park. Rekla nam je da je ona dobila poziv iz Grada da im dostavi svoj projekt. Kazala je i kako su je iz Grada zamolili da ubrza izradu projekta kako bi što prije bio gotov.

"Pozvali su me iz Grada da im dostavim projekt uređenja parka na Savici. Ja sam se odazvala na taj pozivni natječaj prije dva mjeseca i oni su me odabrali kao najpovoljniju. Ne znam koliko se tvrtki još javilo na taj pozivni natječaj. Ono što mogu reći je to da je moj tim od 10 ljudi, od 0 do 24, puna dva mjeseca radio na ovom projektu", rekla nam je Ana Lovinčić. 

Arhitektica o uređenju parka


Pitali smo je zašto su baš nju odabrali, s obzirom na činjenicu da je osnovala tvrtku tek u siječnju ove godine.

"Ove godine osnovala sam firmu, ali davno sam diplomirala. Iza sebe imam dosta natječaja i jako puno projekata. Moje ime govori sve o meni. Zna se tko sam ja. Radila sam projekt Eko etno sela u Gračacu, a i u Zagrebu sam radila parkove. Također sam projektirala i Konzume i radila interijer hotela Hilton.

Sad projektiram vjetropark u Gračacu, a uz to radim i veliki projekt "Grad na vodi" na Pagu. Što se tiče parka na Savici, potrudili smo se da projekt bude jako lijep. Riječ je o velikom i kompleksnom projektu koji se dosta dugo razrađivao. Napravit ćemo poseban prostor za malu i veću djecu, za onu do 5 godina i za onu od 5 do 15 godina. Napravit ćemo i vježbalište na otvorenom da se ljudi mogu rekreirati", rekla nam je Ana Lovinčić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.