Sanaderov prijatelj koji ga je častio krstarenjem karijeru je započeo prodajući salatu

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL (Buljubašić na jahti Seagul II)

JUROSLAV BULJUBAŠIĆ, jedan od najbogatijih Hrvata, vlasnik je broda Seagull 2, na kojem su se nekoliko dana odmarali Ivo Sanader i članovi njegove obitelji. Fotografije krstarenja šokirale su hrvatsku javnost jer se protiv Sanadera vodi čitav niz kaznenih postupaka, a imovina mu je, radi naplate štete, blokirana.

> FOTO Sanaderovi feštali na jahti koja košta do milijun kuna tjedno: "Tri dana za tri godine zatvora"

Buljubašić, koji se tako velikodušno isprsio i počastio Sanadera krstarenjem na brodu koji se na tjedan plaća milijun kuna, počeo je skromno, s prodajom salate, no kapitalizam je dočekao spreman s prvim milijunom. Gotovo da nema grane u kojoj se Buljubašić nije okušao, bio je među prvima koji su slamali monopole državnih firmi poput Jadrolinije i HT-a, često se borio protiv vjetrenjača, no posao je bujao iz godine u godinu.

Konzul Čilea

Sa telekomunikacija i satelitskih antena, Buljubašić se prebacio u biznis sa brodovima. Flote krstare svjetskim oceanima i Jadranom. U centru Splita ima luksuzni hotel Marmont, nešto dalje umirovljenički dom najviše klase, po gradu se voza u Porsche Panameri, a nedavno mu je pod izuzetno dramatičnim okolnostima u stečaju završila Banka Splitsko-dalmatinska u kojoj je bio osnivač i najveći mali dioničar.

Veliko zanimanje medija izazvala je i najava kako je spreman za 200 tisuća dolara odletjeti u orbitu kada se počne sa komercijalnim letovima u svemir. Poslove je proširio na planetarnoj razini, aktivan je i u Latinskoj Americi, inače je i počasni konzul Čilea.

Nije Sanader jedini prijatelj

Buljubašić je uza sve našao vremena i za politički angažman, najprije u HNS-u, a onda i u iznenađenju izbora u Splitu 2005. godine - Listi Velog mista. Brzo se sa njima razišao i nastavio po svom. Buljubašić je izazvao zanimanje medija svojim prijateljstvom sa Sanaderom, kao i činjenicom da je bio vlasnik legendarne jahte Malo vitra na kojoj je ovaj ljetovao.

Osim sa Sanaderom, Buljubašić je vrlo blizak i sa bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, tako da je, prije no što li je otpočela "hajka" na Sanadera, vjerojatno bilo mnogo prilika kada bi se njih trojica našli zajedno za istim stolom. Kao što je poznato, Bajićeva supruga, splitska odvjetnica Ecija Bajić Kuljiš, bila je jedna od manjih dioničara u posrnuloj Banci Splitsko-dalmatinskoj. Buljubašić inače smatra da nije bilo nikakvog razloga da se banka ugasi jer su mogli izvršiti sve obaveze. Odluka HNB-a o stečaju donijeta je kada je u Hrvatsku stigao iranski partner spreman da otkupi i dokapitalizira banku. Buljubašić se već žalio da je poslovao širom svijeta, ali da Hrvatska ima uvjerljivo najgoru administraciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.