"Gorenje" namjerava u Srbiji otvoriti odlagalište opasnog otpada



SLOVENSKA tvrtka Kemis namjerava u krugu srpske ispostave tvornice Gorenje, koja se nalazi u Valjevu, otvoriti odlagalište opasnog otpada koje će se prikupljati iz cijele zemlje i skladištiti na tom mjestu, piše danas beogradski Press.

Prema istom izvoru, Kemis je za odlagalište zatražio dozvolu Ministarstva za zaštitu okoliša, a ukoliko je dobije, u njega će godišnje pospremati oko 2.000 tona opasnih tvari, a neke od njih sadrže i živu, olovo i citostatike.

U skladištu će se odlagati otpad prikupljen iz cijele Srbije - organski i halogeni rastvarači, čvrst otpad koji sadrži opasne supstance, otpadne boje i lakovi, komponente i fluorescentne cijevi koje sadrže živu, antifriz i olovne baterije, citotoksični i citostatski lijekovi, iskorištena ulja, ali i zemlja i kamen koji sadrže opasne tvari.

Skladište će biti "privremena stanica" do izvoza otpada u EU

U zahtjevu za izdavanje dozvole, koji je upućen Ministarstvu za zaštitu okoliša, navedeno je da će se otpad odlagati u hali površine oko 120 kvadratnih metara te da bi prikupljeni otpad bio zapakiran i prevezen do mjesta skladištenja u skladu sa strogim propisima o sigurnosti.

Ministarstvo za zaštitu okoliša zatražilo je mišljenje gradskih vlasti u Valjevu, koji se još uvijek nisu izjasnili slažu li s izgradnjom odlagališta, no građani Valjeva već su najavili da neće dozvoliti smještaj odlagališta u neposrednoj blizini grada.

Uprava slovenskog Gorenja potvrdila je da je firma Kemis, čiji su oni stopostotni vlasnik, doista zatražila od Ministarstva zaštite okoliša dozvolu da u Valjevu skuplja i skladišti opasni otpad, no tvrde kako bi se u skladištu privremeno spremilo samo oko 50 tona otpada te da će skladište zapravo funkcionirati kao "prijelazni centar“ do trenutka kada će otpad biti izvezen u EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.