Godinu dana prije ubojstva novinara, Saudijci tražili plaćene ubojice

Foto: Hina/EPA

ISTRAGA o ubojstvu saudijskog novinara i disidenta Jamala Khashoggija još je u tijeku, ali nove informacije koje je objavio New York Times, dodatno produbljuju sumnju da je odobrenje ili naredba za njegovo ubojstvo u konzulatu u Istanbulu došlo iz samog vrha saudijskog režima.

Naime, saudijski obavještajni službenici bliski princu prijestolonasljedniku Muhamedu bin Salmanu navodno su prošle godine pitali manju grupu biznismena s kojima su dogovarali suradnju bi li za njih vršili atentate na neprijatelje monarhije, javlja New York Times.

>> Otkrivene zadnje riječi ubijenog novinara. Tijelo su mu rastopili u kiselini

Ova rasprava upućuje da je saudijski režim razmatrao atentate na političke protivnike praktički od početka uspona princa Muhameda na mjesto prijestolonasljednika. Nasuprot tome, saudijski dužnosnici posljednjih su tjedana opravdavali ubojstvo Khashoggija u saudijskom konzulatu kao čin odmetnutih agenata koji je naredio zamjenik šefa obavještajne službe, zbog čega je smijenjen.

Saudijski zamjenik šefa špijunske agencije bio na sastanku na kojem se razgovaralo o atentatima

No ovaj obavještajni dužnosnik, general poručnik Ahmed al-Assiri, bio je prisutan na sastanku u ožujku 2017. u Rijadu na kojem se navodno raspravljalo o inozemnim atentatima.

Službena svrha sastanka bio je plan biznismena, koji su i sami povezani s obavještajnim krugovima, da za oko 2 milijarde dolara izvedu za saudijski režim privatne obavještajne operacije kojima bi sabotirali gospodarstvo Irana, najvećeg saudijskog suparnika u regiji.

Ali izgleda da takav ambiciozan plan ekonomske sabotaže Rijadu nije bio dovoljan. Naime, najviši pomoćnici generala al-Assirija na tom su se sastanku raspitivali i o mogućnosti atentata na iranskog generala Qassima Suleimanija, vođe Snage Quds koja je dio iranske Revolucionarne garde predodređen za inozemne operacije, posljednjih godina posebno aktivan u Siriji.

Saudijska Arabija je dosad tradicionalno izbjegavala inozemne tajne operacije, likvidacije i vojne intervencije, iz straha da bi avanturistička vanjska politika mogla dovesti do nestabilnosti i izolacije i tako ugroziti unosni položaj najveće svjetske izvoznice nafte. No to se, po svemu sudeći, promijenilo s usponom princa Muhameda - započeta je vojna intervencija u Jemenu, a to je, izgleda, bio tek početak njegovih planova.

Libanonski i izraelski biznismeni predložili Saudijcima operaciju sabotaže Irana

Među biznismenima koji su predložili za njih vrlo unosnu ekonomsku sabotažu Irana, bio je George Nader, libanonsko-američki biznismen koji je i dogovorio sastanak u Rijadu. Prije toga se osobno sastao s princem Muhamedom, ali i s američkim dužnosnicima, vjerojatno kako bi osigurao i zeleno svjetlo iz Washingtona, koji je s predsjednikom Donaldom Trumpom ponovno zaoštrio svoj stav prema Teheranu.

Drugi sudionik ovih sastanaka bio je izraelski biznismen s dubokim vezama u izraelskim obavještajnim krugovima Joel Zamel. Posebno je zanimljivo da su i Nader i Zamel svjedoci u istrazi specijalnog američkog tužitelja Roberta Muellera, koji istražuje miješanje Rusije u američke izbore 2016., ali i moguću ulogu Trumpove kampanje u toj operaciji. Zamelova tvrtka Psy-Group te je godine predložila Trumpovoj kampanji predizbornu operaciju manipulacije na društvenim mrežama, piše New York Times.

Saudijci su, pak, na sastanku u Rijadu 2017. navodno pitali za mogućnost "obavljanja kinetike", što je u obavještajnom žargonu termin za likvidacije. Biznismeni su oklijevali i odgovorili da se prvo moraju konzultirati sa svojim odvjetnicima. Odvjetnici su promptno odbacili takav prijedlog, što su biznismeni naknadno prenijeli saudijskim dužnosnicima. No Nader je potom predložio Saudijcima da se s ovim prijedlogom obrate određenoj tvrtki iz Londona koju vode bivši britanski specijalci. 

Zamel i Nader planirali su operaciju sabotaže Irana od 2016., a ona je trebala uključivati otkrivanje tajnih inozemnih računa Snage Quds, kreiranje lažnih računa na društvenim mrežama kojima bi se poticali nemiri u Iranu, financiranje oporbenih grupa u toj zemlji i objavljivanje optužbi protiv pripadnika iranskog režima, istinitih ili lažnih. Za tu svrhu su vrbovali i Erika Princea, bivšeg čelnika kontroverzne američke "plaćeničke" tvrtke Blackwater. 

Asiri smijenjen, Saudijci tvrde da princ Muhamed nije ništa znao

Naravno, postoji teoretska mogućnost da je general Asiri ovaj prijedlog iznio bez znanja i odobrenja princa Muhameda. No o tome koliko je general Asiri blizak princu svjedoči i činjenica da je s njim sudjelovao na brojnim sastancima s američkim dužnosnicima u Rijadu. 

Ne čudi stoga što je princ Muhamed promaknuo Asirija na mjesto zamjenika načelnika saudijskog Generalnog obavještajnog direktorata. Uz to, Asiri je postao neslužbeni glasnogovornik saudijske vojne operacije u Jemenu koju su brojni kritičari iz međunarodne zajednice prozvali zbog visokih civilnih žrtava, mogućih ratnih zločina i humanitarne katastrofe koju je proizvela. 

Asiri je prošlog mjeseca smijenjen kada je Rijad, nakon nekoliko tjedana poricanja, priznao da je Khashoggi zaista ubijen. Iz Rijada su prvo tvrdili da je do ubojstva došlo slučajno i da su saudijski agenti koji su došli u Istanbul htjeli samo zastrašiti i oteti novinara Washington Posta. No naknadno su još jednom promijenili priču i priznali da je ubojstvo bilo planirano - ali da saudijski vrh nije znao ništa o ovoj likvidaciji. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je, međutim, da su njegove službe poslale snimke ubojstva u Rijad, London I Washington. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.