Geoffrey Nice: BiH bi ponovno trebala tužiti Srbiju za agresiju i genocid

BIVŠI tužitelj Haškog suda Geoffreya Nice, čovjek koji je vodio postupak protiv Slobodana Miloševića, kazao je u intervjuu za Dnevni avaz kako Bosna i Hercegovina "ne bi smjela dopustiti da joj drugi pišu povijest", te da bi stoga trebala pokrenuti "reviziju tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid.

" S obzirom na to da pravni postupak u Međunarodnom sudu pravde dopušta takvu mogućnost, smatram da je treba iskoristiti. Pri tome treba voditi računa o vremenskom ograničenju koje postoji za reviziju. Ukoliko se odluka ne donese do isteka revizije, propušteno vrijeme će se teško nadoknaditi", kazao je Nice.

Pravnici se moraju hvatati za svaku slamku

Nice misli kako je pokretanje revizije stvar političke volje te da svaka prilika može dovesti do pozitivnog ishoda. "Razlika između nas pravnika i političara je da mi nemamo izbora, nego kad god postoji i najmanja šansa za uspjeh, nama je to dovoljno da se uhvatimo posla. Konkretno, u ovom slučaju, kad pravna procedura dopušta reviziju ili žalbeni postupak, bilo bi krajnje neprofesionalno ne iskoristiti tu mogućnost.


Naznačio je i da bi bio voljan raditi na tom slučaju, ukoliko se BiH doista odluči za reviziju. Zaključio je i kako za pokretanje revizije ne treba čekati drugostupanjske presude Karadžiću, Mladiću i ostalima, jer za to nema vremena.

Podsjetimo, Međunarodni sud pravde u Haagu presudio je 2007. godine kako SRJ nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna što nije učinila nište da ga spriječi i kazni počinitelje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.