Gantz pozvao na vladu nacionalnog jedinstva u Izraelu

Ilustracija: EPA

BENNY Gantz, vođa izraelske centrističke stranke Plavi i bijeli, pozvao je danas na hitno sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva koja se treba suočiti s dvije krize, političkom i zdravstvenom. 

Gantz, glavni politički protivnik premijera Benjamina Netanyahua, obećao je oformiti vladu koja će zaštititi Izraelce od koronavirusa, ali i od "virusa podjele, mržnje i nesigurnosti". 

Gantz: Sve ćemo zajedno prevladati

"Kriza zbog koronavirusa nije najgora kriza u izraelskoj povijesti. Vidjeli smo i gore. Sve ćemo zajedno prevladati", rekao je. 

Prije toga je predsjednik Reuven Rivlin službeno dao mandat Gantzu za sastavljanje vlade. 

"Ključevi su u tvojim rukama", rekao je Rivlin Gantzu. 

Novi sastav Knesseta uskoro bi trebao prisegnuti. 

Novinarima je zabranjen pristup predsjednikovom uredu unutar mjera ministarstva zdravstva protiv širenja koronavirusa u Izraelu. Ceremonija se prenosila na internetu. 

Izrael nema stabilnu vladu više od jedne godine

Izrael nema stabilnu vladu više od jedne godine jer nijedna stranka nije uspjela prikupiti parlamentarnu većinu ni nakon trećih izbora održanih u ožujku. 

Na posljednjim izborima 2. ožujka ni Netanyahuov blok desnog krila i vjerskih stranaka, a ni Gantzov blok ljevice i arapskih stranaka nije osvojio uvjerljivu većinu. 

Netanyahu je proglasio pobjedu jer je njegova konzervativna stranka Likud osvojila najviše zastupničkih mjesta, njih 36, u izraelskom Knessetu koji broji 120 zastupnika.

Gantzova stranka Plavi i bijeli bila je druga s osvojena 33 mjesta. 

Gantz se nada sastavljanju vlade nacionalnog jedinstva s Likudom

Iako je bio drugi, Gantza su druge stranke prepoznale kao najbolji izbor za mandatara nove vladajuće koalicije. 

On se nada sastavljanju vlade nacionalnog jedinstva s Likudom jer bi, po njemu, četvrti izbori bili fatalan udarac Izraelu.

Pozvao je svoje protivnike, osobito Netanyahua, da "ostave po strani osobne interese" i osiguraju sastavljanje "funkcionalne" vlade nacionalnog jedinstva. 

U nedjelju se razjedinjena oporba okupila kako bi podržala Gantza, uključujući Avigdora Libermana iz ultranacionalističke stranke Yisrael Beiteinu koja je osvojila sedam mandata te arapske stranke s 15 osvojenih mandata. 

Likud traži da prvo Netanyahu bude premijer pa onda Gantz

Gantz bez Likuda vjerojatno neće prikupiti dovoljno podrške čak ni za manjinsku vladu koju podržavaju arapske stranke. 

Likud traži da prvo Netanyahu bude premijer pa onda Gantz, dok se ne donese proračun i suoče s političkom krizom i krizom zbog koronavirusa. 

Gantz je dosad odbijao vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi prvo Netanyahu bio premijer unutar sporazuma o rotaciji na toj funkciji jer je dugogodišnji premijer optužen za mito, prijevaru i zloporabu moći. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.