Full Tilt Poker od igrača ukrao 440 milijuna dolara: Među optuženima i Chris "Jesus" Ferguson

AMERIČKI tužitelji podigli su optužnicu protiv izvršnog odbora najveće online poker sobe Full Tilt Pokera zbog prevare i pronevjere. Optuženi su da su kroz sustav financijske piramide, tzv. "Ponzi shema", od dobitaka igrača izvukli više od 440 milijuna dolara.

Među optuženima su i legendarni poker igrači Chris Ferguson i Howard Lederer, koji su bili promotori stranice, ali su bili i u odboru. Prema optužnici, vodstvo Full Tilta je "prevarilo igrače navodeći kako su njihova financijska sredstva spremljena i zaštićena na online računima te da ih korisnici mogu povratiti u bilo koje vrijeme".

Financijska piramida

Međutim, u realnosti Full Tilt Poker nije imao dovoljno sredstava da isplati sve igrače, a kompanija je sredstva s računa igrača koristila za plaćanje članova odbora i vlasnike tvrtke i tu u iznosu od preko 440 milijuna dolara od travnja 2007. godine. tužiteljstvo traži kaznu za pranje novca te zapljenu svih sredstava zarađenih u takozvanoj piramidi. Prema prvoj optužnici tereti se član upravnog odbora Full Tilt Pokera Raymond Bitar te još 10 drugih osoba koje su pripomogle u bankovnoj prijevari, nezakonitom kockanju i pranju novca.

"Full Tilt nije legitimna poker kompanija, već globalna Ponzi shema. Članovi kompanije naglo su se obogatili zahvaljujući novcu svojih vjernih klijenata koje su zavarali da su im sredstva na sigurnom", kazao je tužitelj.

Firma Fergusonu dugovala još 62 milijuna dolara

Procjenjuje se kako je Full Tilt poker 31. ožujka igračima diljem svijeta dugovao 390 milijuna dolara, te još 150 milijuna za korisnike iz SAD-a. Na računu kompanije bilo je svega 60 milijuna dolara za isplate, a ostatak je među sobom raspodijelilo vodstvo firme. Bitar je tako zaradio 41 milijuna dolara, Lederer 42 milijuna, a Ferguson 25 milijuna, a tvrtka mu je navodno dugovala još 62 milijuna dolara.  Većina novca nestala je na računima u Švicarskoj i prekomorskim poreznim oazama.

U međuvremenu je stranica Full Tilt Poker ukinuta, kao i konkurentski Poker Stars, te su zapečaćene od strane ministarstva pravosuđa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.