Francuska najavila poticaje za kupnju električnih automobila proizvedenih u Europi

Ilustracija: EPA

FRANCUSKA vlada ponudit će nove porezne olakšice za ulaganja u ekološki prihvatljive tehnologije i omogućiti novčane poticaje za kupnju novih električnih automobila, uz uvjet da su proizvedeni u Europi, rekao je predsjednik Emmanuel Macron.

Očekuje se da će nove porezne olakšice, koje bi trebale biti uključene u proračun za iduću godinu, do kraja desetljeća generirati privatna ulaganja u ukupnom iznosu od 20 milijardi eura i otvoriti desetke tisuća radnih mjesta. Mjerom bi se pokrilo 25 do 40 posto ulaganja tvrtki u vjetroelektrane i fotonaponske sustave, dizalice topline i baterije, rekli su dužnosnici.

Nacrt zakona će biti predstavljen sljedeći utorak

Macronova vlada želi potaknuti ulaganja u zelenu tehnologiju kako bi Francuska mogla konkurirati američkim tvrtkama koje podupire Zakon o smanjenju inflacije (IRA) i velike porezne subvencije, usmjerene na smanjenje emisije ugljika i na jačanje domaće proizvodnje i industrije.

Macron je također rekao da će nacrt zakona o zelenoj industriji, koji će biti predstavljen sljedeći utorak, uključivati ​​planove o povećanju ulaganja u strukovno obrazovanje i o skraćivanju postupka otvaranja novih tvornica u Francuskoj na najviše devet mjeseci.

"Podržat ćemo baterije i vozila proizvedena u Europi"

"Okvir financiranja trebao bi nam pomoći da konkuriramo američkom zakonu IRA", rekao je u četvrtak Macron, predstavljajući mjere koje bi trebale promijeniti dugotrajni trend slabljenja francuske industrije.

Potrošači će pak postojeći novčani poticaj do 5000 eura moći iskoristiti za kupnju samo onih novih električnih automobila čiji proizvođači ispunjavanju stroge niskougljične standarde, čime se praktički isključuju proizvođači automobila izvan Europe.

"Podržat ćemo baterije i vozila proizvedena u Europi jer je njihov ugljični otisak dobar, nećemo koristiti novac francuskih poreznih obveznika za poticanje neeuropske industrije", rekao je Macron.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.