Zbog salmonele se povlači i pureći hamburger iz Plodina

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

MINISTARSTVO poljoprivrede izvijestilo je o novom slučaju salmonele, ovaj put u Plodinama.

"Dana 15.11.2016. godine u sklopu pojačanih kontrola hrane životinjskog podrijetla provedena je službena kontrola veterinarske inspekcije u objektu PLODINE d.d. - LDC-SVJEŽE MESO, odobrenog broja 3356, na adresi Industrijska zona R-29, Kukuljanovo.

Prema informaciji zaprimljenoj dana 19.11.2016. od strane veterinarske inspekcije, postoji osnovana sumnja da proizvod Pureći hamburger sa ružmarinom, LOT broja L 05172876, bar koda 8008110001421, roka valjanosti do 22.11.2016. godine, proizvođača AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija, sadrži bakteriju Salmonella spp. Predmetni proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

U tijeku su mikrobiološke pretrage u svrhu tipizacije bakterije u Veterinarskom zavodu u Rijeci. Rezultati nalaza očekuju se sutra.  

Ovim putem obavještavamo i sve trgovačke lance da ukoliko imaju ovaj proizvod u svojim trgovinama da ga ODMAH povuku s tržišta i o tome ŽURNO izvijeste HR RASFF (rasff-croatia@mps.hr).  Slike spornog artikla nalaze se u prilogu ove obavijesti (i dolje ispod teksta).

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla - jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.

Dodatni podaci o proizvodu:

Proizvođač: AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija,

Stavlja na tržište: PLODINE d.d, Ružićeva 29, Rijeka

Zemlja podrijetla: Italija", izvijestili su.

 

Vindija o salmoneli u hrvatskim dućanima

I iz Vindije su se oglasili u vezi brojnih slučajeva povlačenja mesnih proizvoda i jaja zbog prisutnosti salmonele.

"Industrija mesa Koka d.d. konkurentnost i komparativnu prednost Cekin proizvoda zasniva na kvaliteti i sigurnosti - na tomu, neovisno o poslovnim izazovima, nema kompromisa. Naši potrošači vjeruju proizvodima koje biraju pod krilaticom Kvaliteta Vindija, čak i uz sve širu ponudu cjenovno konkurentnijih proizvoda iz uvoza. Svježe meso je najosjetljiviji dio asortimana, a u Koki, put od klaonice do polica trgovina traje od 12 do maksimalno 24 sata.


Koka je uspostavila sustav sljedivosti od uzgoja, tj. farme do stola, čime smo proces proizvodnje uskladili s utvrđenim potrebama i očekivanjima potrošača, koji pokazuju sve veći interes za porijeklo namirnica. Naši proizvodi su u skladu sa svim važećim propisima RH i EU te osobito veliku pažnju posvećujemo higijeni i zdravstvenoj ispravnosti hrane. Uz redovite postupke kontrole i utvrđivanja veterinarsko-sanitarnih uvjeta industrijsko-izvoznih objekata kroz inspekcijske nadzore kontinuirano pratimo zakonodavstvo EU, te sve promjene u legislativi Republike Hrvatske. Svim propisima pristupamo krajnje rigorozno, jer je povjerenje krajnjeg potrošača osnova i ključ uspjeha.

U Koki je još od 1998. god. uspostavljen, provodi se i održava sustav samokontrole koji se temelji na načelima HACCP-a (Hazard Analysis Critical Control Points) kao preventivnog sustava sigurnosti hrane koji omogućuje proizvodnju ispravnih i sigurnih prehrambenih proizvoda za potrošače, pa u vlastitom mikrobiološkom i kemijskom laboratoriju na godišnjoj razini izvršimo 100 000 analiza kontrole kvalitete i sigurnosti.

Primjena HACCP sustava u Republici Hrvatskoj definirana je pravilnikom o pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava, a njime se definira  obveza uspostavljanja i provođenja redovite kontrole higijenskih uvjeta proizvodnje za sve subjekte u proizvodnji hrane, provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu s načelima sustava analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka - HACCP principa.

Cilj certificiranja sustava upravljanja kvalitetom je potvrđivanje usklađenosti proizvoda sa specifičnim zahtjevima unutar pojedinih standarda.

Timskim radom svih zaposlenika ispunjeni su uvjeti koji uključuju:
uvođenje i implementaciju HACCP sustava, dokumentiran i djelotvoran sustav upravljanja kvalitetom, kontrolu proizvoda i procesa koji uključuju provedbu internih audita, korektivne akcije, sljedivost, provedbu standardnih sanitacijsko operativnih postupaka (SSOP), rukovođenje zahtjevima za specifične materijale, edukaciju zaposlenika, kontrolu standarda za zaštitu proizvoda, procesa, zaposlenika itd.

Certifikati standarda potvrđuju sukladnost sa definiranim zahtjevima, a izvještaji o pregledu podrobno opisuju poslovanje tvrtke, bilježe procese poboljšanja i dopuštaju sudionicima u prehrambenom lancu da procjene pouzdanost potencijalnih dobavljača počevši od posjedovanja certifikata o usklađenosti.

Sustavi upravljanja kvalitetom omogućuju Koki d.d. da i dalje unaprjeđuje stečeno povjerenje potrošača svojim proizvodima preko još strožih standarda za ispravnost svojih proizvoda, kao i proširivanje izvoznih potencijala i konkurentnosti proizvoda sukladno strogim zahtjevima EU", priopćili su iz Vindije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.