FOTO Pogledajte izvlačenje jedrilice koju je jugo potopilo kod Splita

Foto: MPPI

NAKON smirivanja olujnog nevremena u utorak su završeni koordinirani izron i tegljenje jedrilice potonule 12. studenoga, izvijestilo je Ministarstvo mora i najavilo da će sljedeći tjedan u Povljima početi uklanjanje podrtine broda Marko Polo I.

Jedrilica Blue Nose, pod hrvatskom zastavom i u vlasništvu pravne osobe iz Hrvatske, do potonuća je bila na vezu Brodoremonta Vranjic, gdje se za olujnog nevremena posljednji tjedan ispunila morem te potonula do razine palube, a sinoć oko 23 sata izvađena je na suho.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u priopćenju objašnjava da je jedrilica bila vezana između dviju brodica te je iz splitske Lučke kapetanije odmah nakon dojave dan nalog za dodatno osiguravanje tih triju brodica od moguće štete tijekom nevremena.

U dogovoru s vlasnikom jedrilice angažirala je ronilačku skupinu Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade, koji su provjerili brodski trup i potopljenu unutrašnjost te su odmah zatvorili otvor ispod razine mora. Tako je jedrilica osposobljena za djelomičan izron potopnim spremnicima zraka kako bi se osigurala od potpunog potonuća, što je moglo ugroziti susjedna dva plovila za koja je bila privezana, nakon čega su je ronioci 24 sata, koliko je trajalo nevrijeme, nastojali održati u plutajućem stanju kako ne bi ugrozila druge brodove, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako su odmah nakon smirivanja vremena u ponedjeljak 18. studenoga službenici Lučke kapetanije organizirali pripremu jedrilice za komercijalno tegljenje s mjesta potonuća do obale, nakon čega je sinoć oko 23 sata izvađena na suho.

Dodatnom provjerom dvaju plovila za koja je bila privezana potonula jedrilica nije utvrđena opasnost od potonuća i nisu uočena oštećenja, čime je akcija uspješno završena. Tvrtka koja je angažirana u toj akciji sljedeći će tjedan uklanjati i podrtinu broda Marko Polo I u Povljima. Akcija iziskuje pretežito podmorski rad, za koji je također angažirana ronilačka skupina veterana.

Naime, budući da bi se u slučaju upotrebe teže mehanizacije (kranska dizalica) mogla oštetiti mjesna riva, ronioci će podvodnom pneumatskom pilom podrtinu potonuloga broda rezati na manje komade te ih ukloniti iz mora, nakon čega slijedi uklanjanje podrtine plutajućeg restorana Čelica u Trogiru, stoji u priopćenju.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.