FOTO Dvije dizalice uklanjale vagone s pruge kod Novske, ozlijeđen radnik HŽ-a

Foto: PIXSELL/Davor Javorovic

DVA dana nakon nesreće prizori na pruzi kod Rajića i dalje su strašni. Danas su dvije dizalice uklanjale vagone s pruge kod Novske, gdje je došlo do sudara putničkog i teretnog vlaka. Tek kada su se vlakovi počeli tegliti i razmicati, mogao se jasnije vidjeti razmjer siline udarca. U raščišćavanju pomažu i vatrogasci.

Zlatko Pješ, zapovjednik JVP-a Novska, rekao je da je puno oštrih i opasnih predmeta. "Puno oštrih i opasnih predmeta. Na vagonima dolazi do dosta iskrenja, a vlak je udario u brodski kontejner koji je prevozio nekakav plastični otpad, tako da u biti imamo problem pri tom rezanju jer žar koji pada pali plastiku. Djelatnici JVP-a su tamo prisutni i, kada dođe do zapaljenja, oni taj dio pogase", kaže Pješ, a prenosi RTL.

Jedan radnik HŽ-a ozlijeđen

Jedan radnik HŽ-a prilikom raščišćavanja je lakše ozlijeđen pa je prevezen u bolnicu. U vlaku je te noći trebala biti i nećakinja mještanke koja inače s fakulteta kući putuje petkom. Spasio ju je termin kod zubara, zbog kojeg se vratila dan ranije.

"Šok. Nisam spavala dok nisam saznala da ona nije… Da je došla dan prije. A ona je trebala tim vlakom. I dijete se sad boji ići nazad vlakom", kaže mještanka Rajića za RTL.

Sindikat Strojovođa optužio HŽ, kaže da će sutra iznijeti dokaze da signalizacija nije radila

Strojovođa iz Sindikata tvrdi da ima dokaze da signalizacija na cijeloj dionici pruge od Okučana do mjesta sudara nije bila ispravna. "Mogu potvrditi da imamo čvrste, neoborive, provjerene i lako provjerljive dokaze da signalizacija između kolodvora Okučani i mjesta udara putničkog u teretni vlak nije radila. Nije bila u funkciji i nikako nije mogla pružati informacije strojovođi.

Prave informacije po kojima bi on, sukladno propisanim procedurama, donosio odluke o vožnji i prometu vlaka. Također, dokazi upućuju na to da je u trenutku opreme vlaka iz kolodvora Okučani ta signalizacija već bila nefunkcionalna i nije radila", ističe za RTL Dalibor Petrović, dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske.

Tvrdi da će dokaze pokazati sutra na konferenciji za novinare. Iz HŽ Infrastrukture nisu ništa htjeli komentirati, već su uputili na policiju koja vodi istragu. Jučer su, podsjetimo, HŽ i istražitelji kazali da je signalizacija bila ispravna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.