Foto - 14 godina od stravičnog masakra: Srebrenica se oprostila s još 534 žrtve

DESETAK tisuća bosanskih muslimana okupilo se danas u Srebrenici na mjestu najvećeg masakra nakon Drugog svjetskog rata, gdje će biti pokopani posmrtni ostaci još 534 žrtve.
Danas se obilježava 14. obljetnica od genocida koji je učinjen nakon pada Srebrenice.

U memorijalnom centru Potočari, u predgrađu Srebrenice, se okupilo nekoliko tisuća ljudi, članova obitelji koji su položili ostatke svojih najmilijih u grobnice, pored već zakopanih 3.297 Srebreničana. Posjetitelji su jutro proveli u molitvama za više od osam tisuća pobijenih muškaraca i dječaka 1995. godine. Svake godine, s otkrivanjem novih masovnih grobnica u blizini mjesta pokolja, otkrivaju se i nove žrtve.

Četiri žrtve od 14 godina

Ove godine je otkriveno novih 534 žrtava, među kojima su, prema rezultatima DNA analize, bile 44 osobe mlađe od 20 godina, a četiri dječaka bili su od samo 14 godina. Među ljudima koji su danas došli odati počast žrtvama Srebrenice su osobe čije su cijele obitelji poginule u nekoliko dana koliko je srpskim postrojbama trebalo da smaknu osam tisuća ljudi.

Za vrijeme rata u Bosni, UN je proglasio Srebrenicu zaštićenom zonom za civile pa je ondje mnogo ljudi otišlo živjeti s nadom da će preživjeti ratna stradanja. No, 1995. godine su srpske trupe ušle u Srebrenicu i napravile pokolj na što snage UN-a nisu reagirale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.