Firma iz Kaštela i direktorica osuđeni. Plodinama prodavali igračke opasne za djecu

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Tvrtka Nird iz Kaštel Lukšića i direktorica te firme proglašeni su krivima i kažnjeni jer su trgovačkom lancu Plodine prodavali igračke opasne za djecu.

Prema presudi, Državni inspektorat je u veljači u supermarketu Plodine u Pitomači utvrdio da je firma Nird stavila na tržište neispravnu igračku "Nird pliš vesele životinje". Riječ je o plišanoj igrački u obliku psa veličine 21 centimetar.

"Analizom je utvrđeno da uzorak nije sukladan zahtjevima iz Pravilnika o sigurnosti igračaka zbog dostupnosti ispuna koji predstavlja opasnost od gušenja za djecu mlađu od 36 mjeseci te se smatra zdravstveno neispravnim", stoji u presudi, piše Danica.

Kazne za tvrtku i direktoricu

Sanitarna inspektorica Državnog inspektorata je kao ovlaštena tužiteljica izdala prekršajni nalog kojim je Nird kažnjen sa 6600 eura, a direktorica sa 660 eura. To su minimalne zakonske kazne za takav prekršaj.

Međutim, nakon prigovora sve je završilo na virovitičkom sudu, koji je na kraju izrekao kazne ispod zakonskog minimuma - za tvrtku 1040 eura, a direktoricu 90 eura, piše Danica.

Sudac: Po saznanju su igračke povukli s tržišta i pripremili ih za uništenje

Tvrtka i direktorica u obrani su naveli da su u svemu surađivali s inspekcijom i dugogodišnji su uvoznik igračaka te kontrolu uvoza provode tako što od dobavljača traže ateste.

"U konkretnom slučaju odmah po saznanju za nesukladnost igračke su povukli s tržišta i pripremili ih za uništenje. Isticali su trud koji poduzimaju u poslovanju kako bi sve bilo uredno, pa su zamolili za razumijevanje", rekao je sudac o svojoj odluci, navodi Danica.

S obzirom na to da je presuda virovitičkog suca nepravomoćna, Državni inspektorat ima se pravo žaliti u zakonski predviđenom roku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.