Finski ministar: U NATO želimo ući zajedno sa Švedskom, nadam se do ljeta

Foto: EPA

FINSKA ostaje pri svojem planu da u NATO uđe u isto vrijeme kada i Švedska, rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto dodajući kako se nada da će to biti najkasnije u srpnju. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je u nedjelju naslutiti da bi Ankara mogla pristati da Finska uđe u NATO prije Švedske, a sličnu izjavu je dao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. 

"Naša žarka želja je i dalje da uđemo u NATO zajedno sa Švedskom", rekao je Haavisto na konferenciji za novinare u Helsinkiju. Turska je prošli tjedan suspendirala pregovore sa Švedskom i Finskom o NATO-u zbog prosvjeda u Stockholmu na kojima su prosvjednici zapalili Kuran.

Važna prekretnica

Švedska i Finska podnijele su prošle godine zahtjev za članstvom u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu i to moraju odobriti sve zemlje članice Sjevernoatlantskog saveza. Turska i Mađarska još nisu ratificirale instrumente o njihovom pristupanju u Savez.

"Summit NATO-a u Vilniusu u srpnju i dalje smatram važnom prekretnicom, za kada se nadam da će obje zemlje najkasnije biti primljene u članstvo NATO-a", rekao je Haavisto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.