Finska vlada osnovala radnu skupinu za bezuvjetni temeljni dohodak

Foto: Hina

Finska vlada je napravila prvi korak u ispunjenju zavjeta da će provesti pilot program uvođenja bezuvjetnog temeljnog dohotka tijekom svog mandata, javlja BIEN.

Formirana nakon izbora prošlog proljeća, centristička vlada je u rujnu 2014. najavila odvajanje novca za istraživanje primjene temeljnog dohotka unutar ministarstva za socijalnu sigurnost i mirovine (KELA), što je provedeno ovog tjedna.

> Finska razmatra uvođenje bezuvjetnog temeljnog prihoda

U novoosnovanom istraživačkom timu sudjeluju akademici sa Sveučilišta Tampere, stručnjaci utjecajnog Instituta za ekonomska istraživanje i think-tanka Tänk koji je ranije objavio svoj prijedlog pilot programa. Radna skupina je zadužena za dizajniranje smjernica o provođenju pokusa koje bi trebale biti isporučenu iduće godine s ciljem da eksperiment započne 2017.

"Mi pozdravljamo stvaranje radne skupine i mi smo sretni što u njoj sudjeluju KELA, Tänk i istraživači sa Sveučilišta Tampere. To su organizacije s autoritetom i ljudima koji zapravo razumiju što znači temeljni dohodak," rekao je Otto Lehto, predsjednik finske podružnice BIEN-a

Snažna i postojana podrška temeljnom dohotku


KELA je već započeo s radom na istraživanju, objavivši seriju članaka i studija, dok ankete sugeriraju postojanu podršku programu. Ispitivanje iz rujna je pokazalo da temeljni dohodak podržava 70 posto Finaca. Podrška koja, uz manje oscilacije, traje od 2002. godine.

> Anketa: 60 posto Francuza podržava bezuvjetan temeljni dohodak

Nedavno objavljeno godišnje izvješće KELA-e je potaklo žustru raspravu u finskom parlamentu, nakon koje su se i skeptici priklonili mišljenju da je potrebno provođenje pilot programa.   

> Finska raspravlja o zamjeni socijale bezuvjetnim temeljnim dohotkom

Pojedini političari, poput Jounija Ovaske is Stranke centra, traže da projekt započne iduće godine, ali su ministri odgovorni za njegovo provođenje rekli da ne treba žuriti jer nitko ne želi loš i ishitreno proveden eksperiment što podržavaju i glavni pobornici temeljnog dohotka.

"Pilot program organiziran bez dovoljnog planiranja i s malim proračunom ne bi bio znanstveno relevantan," rekao je Lehto. "Najgora bi opcija bila geografska studija provedena na samo jednoj lokaciji, jer bi je to učinilo podložnom nekontroliranim lokalnim varijablama. Idealno, mi želimo proučiti učinke temeljnog dohotka na velikom broju različitih ljudi u različitim okolnostima i na različitim lokacijama. To znači ili kvalitetan nasumičan pokus koji predstavlja čitavu populaciju, geografski raspršen projekt preko čitave nacije ili regionalni pilot program s brojnim različitim lokacijama, sociološkim, ekonomskim i demografskim profilima."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.