Finska premijerka: NATO ne planira postaviti nuklearno oružje u Finsku

Foto: EPA

PREMIJERKA Finske Sanna Marin rekla je da NATO savez nije iskazao nikakav interes za postavljanje nuklearnog oružja ili stalnih baza nuklearnog oružja u Finskoj, prenosi Reuters.

"Ne postoji interes unutar Saveza za postavljanje nuklearnog oružja ili baza u Finsku", rekla je Marin za talijanski dnevni list Corriere della Sera tijekom posjeta Rimu.

Finska i Švedska su ovog tjedna službeno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu. No, zbog ulaska u savez dvije zemlje se suočavaju s prigovorima Turske. Turska, članica NATO-a od 1952., izrazila je neočekivano protivljenje finskom i švedskom članstvu. Turska optužuje Finsku i Švedsku da skrivaju pojedince povezane sa skupinama koje Turska smatra terorističkim. 

Marin o reakciji Turske: Važno je ostati smiren

Finska premijerka je u posjetu Rimu kako bi se sastala sa svojim talijanskim kolegom Mariom Draghijem. Marin je izjavila kako se pitanje oko Turske može riješiti dijalogom.

"Mislim da je u ovoj fazi važno ostati smiren, razgovarati s Turskom i svim ostalim zemljama članicama, odgovarati na pitanja koja mogu postojati i ispravljati sve nesporazume", kazala je Marin talijanskom listu.

Također, Marin je rekla da pitanje postavljanja nuklearnog oružja u Finskoj ili otvaranja nuklearnih baza u Finskoj nije dio pregovora o članstvu s NATO-om. Premijerka Švedske Magdalena Andersson kaže da njezina zemlja ne želi stalne baze NATO-a ili nuklearno oružje na svom teritoriju.

"Italija snažno podupire zahtjev Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u i spremna je ubrzati sve unutarnje procedure kako bi dvije zemlje što prije pristupile Savezu", rekao je Draghi nakon sastanka s finskom premijerkom.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.