Kandidat za predsjednika Francuske poziva na otpor, a pristaše mu se povlače iz kampanje

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednički kandidat Francois Fillon pozvao je u svoje pristaše da pokažu "otpor" i potporu njegovoj kandidaturu na skupu u Parizu u nedjelju, a manja centristička stranka objavila je da više neće podupirati njegovu kampanju opterećenu financijskim skandalom, objavile su agencije.

"Ne dajte da vam netko ukrade pravo izbora, pozivam vas na otpor", rekao je Fillon u video poruci objavljenoj na Twitteru.

Napuštaju njegov tabor


Kako prenosi Reuters, brojni konzervativni političari izašli su posljednjih dana iz Fillonova izbornog tabora, a u petak im se priključila i Unija demokrata i neovisnih.

Stranački čelnik Jean-Christophe Lagarde izjavio je listu Ouest-France da poziva Fillonovu Republikansku stranku da nađe novog kandidata, zbog skandala oko posla Fillonove supruge.

"Istraga koja je u tijeku znači da Fillon više ne može braniti naš plan za promjene", rekao je Lagarde.

Posljednjih dana pojavljuju se špekulacije da bi konzervativci mogli povući potporu Fillonovoj kandidaturi i dati je njegovom protukandidatu koji je izgubio na predizborima, Alainu Juppeu.

Povlačenje potpore

Do petka navečer potporu Fillonu povuklo je oko 100 političara desnice i centra, piše Liberation.

Fillon je prije dva dana objavio da će ostati u utrci za Elizejsku palaču usprkos namjeri suda da protiv njega otvori službenu istragu.

On je zanijekao bilo kakav prijestup i osudio "tajming" istrage kao proračunat kako bi ga zaustavio u borbi za mjesto predsjednika države.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.