Farmaceutska tvrtka: Zbog pandemije imamo slabu prodaju lijekova u Sjevernoj Americi

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

IZRAELSKA farmaceutska tvrtka Teva, vlasnica hrvatske Plive, izvijestila je u srijedu da su joj prihod u trećem tromjesečju zakočili pad prodaje u Sjevernoj Americi i utjecaj pandemije covida-19 na bolničko liječenje i posjete ordinacijama.

Prihod najvećeg proizvođača generičkih lijekova u svijetu pao je u razdoblju od srpnja do rujna dva posto, na 3.89 milijardi dolara.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 954 milijuna dolara. U istom razdoblju prošle godine kompanija je u toj stavci bilježila gubitak od 3.96 milijardi dolara zbog troška otpisa nematerijalne imovine.

U Sjevernoj Americi prodano manje lijekova, u Europi više

Neto dobit utvrđena prema američkom računovodstvenom standardu iznosila je u razdoblju od srpnja do rujna 292 milijuna dolara, nakon 4.34 milijarde dolara neto gubitka u istom prošlogodišnjem razdoblju. 

Uteg rezultatima u ljetnom tromjesečju bio je 7-postotni pad prihoda u Sjevernoj Americi, na 1.88 milijardi dolara, zbog smanjenih aktivnosti u bolnicama i ordinacijama u jeku pandemije covida-19.

Isti je postotni pad bilježio i prihod od prodaje generičkih lijekova, na 859 milijuna dolara. U Europi je pak porastao devet posto, na 1.22 milijarde dolara.

Oslonac rezultatima bio je veći prihod od prodaje lijeka za Huntingtonovu bolest Austedo, za 19 posto, i lijeka za migrenu Ajovyja, za 31 posto. 

Smanjili ulaganja u istraživanje i razvoj za 14 posto

Izraelska je farmaceutska tvrtka u razdoblju od srpnja do rujna smanjila ulaganja u istraživanje i razvoj za 14 posto, na 222 milijuna dolara, režući projekte novih lijekova za bolove i neuropsihijatrijske bolesti te projekte novih generičkih lijekova.

Tevin je dug na kraju rujna bio za 5.2 posto manji nego na kraju lipnja i iznosio je 23.8 milijardi dolara.

Kompanija u ovoj godini očekuje prihod u rasponu od 16 do 16.4 milijarde dolara, nakon prošlogodišnjih 16.7 milijardi dolara. Prilagođena dobit po dionici trebala bi se kretati u rasponu od 2.5 do 2.7 dolara, a lani je iznosila 2.57 dolara. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.