Evo kako izgleda vila od 20 milijuna kuna koju je prije pet godina država dala Crkvi

Foto: Matea Čelebija/Index

JEDNA od najljepših ostavština koju je austro-ugarska vlast pustila u nasljeđe Puli je Villa Idola, sagrađena tik pred izbijanje Prvog svjetskog rata na samom rubu naselja Veruda odakle joj se prostire ničim zaklonjen pogled na more.

Nadvojvoda Karlo Stjepan dao ju je izgraditi za svoju kćer, princezu Eleonoru Austrijsku i njezinog muža Alfonsa von Klossa. Vilu je projektirao ugledni Puljanin Josef Heininger, a sagrađena je kao ljetnikovac s obilježjima neorenesanse, uz koji se nadovezuje još 13 hektara zemljišta na kojem su nekoć rasla zdrava stabla i raslinje, dok danas zapušteni grmovi ove vile služe za uriniranje ili skrivanje opreme za drogiranje.

Foto: Matea Čelebija/Index

Odlaskom prvih vlasnika nastali su problemi. Zašto? Pa zbog politike, naravno

Austro-Ugarska se, kao jedan od najvećih gubitnika Prvog svjetskog rata, raspala pa je tako i većina njenih posjeda rasprodana. Villa Idola nije bila izuzetak. Kupio ju je poznati vlasnik rudnika Anton Crljenica te je u njoj proveo gotovo trideset godina. Kako je to bilo krajem 40-ih, ona je nacionalizirana te je sljedećih šezdeset godina služila kao dom za starije i nemoćne te dom za psihičke bolesnike.

No, održavanje je bilo gotovo nemoguće pa je 2011. godine u potpunosti napuštena, nakon nekoliko apela Grada Pule prema državi da joj ustupi vlasništvo nad vilom (u tom trenutku vila je bila u vlasništvu Zavoda za mirovinsko osiguranje) jer ju je htio staviti u funkciju razvoja grada i službu građana, kao što se to učinilo i s pojedinom ostalom ostavštinom Austro-Ugarske.

Foto: Matea Čelebija/Index

Logika vlade: Objekt od 20 milijuna kuna treba prepustiti Crkvi

No, država nije bila zainteresirana za nikakve oblike darovnica usmjerenih prema Gradu, već je 2017. godine odlučila Idolu, čija je vrijednost tada procijenjena na 20 milijuna kuna, prepustiti u vlasništvo Crkve.

Izgovor je bilo nadoknađivanje štete još od vremena socijalizma kada su Crkvi oduzimane građevine. Villa Idola poslužila je kao nadomjestak tomu. Tada su iz Porečko-pulske biskupije kazali da će u vili otvoriti svoje urede, no prolazi i peta godina od njihovih  obećanja o uređivanju vile koja još uvijek izgleda kao kuća strave.

Foto: Matea Čelebija

Crkva obećala uređenje, pet godina prošlo, vila još uvijek propada

Idola je u međuvremenu u potpunosti izgubila svoj unikatni, vrijedni identitet. Prvo joj je uništena kompletna unutrašnjost koju još uvijek nastanjuju vandali, pretežito narkomani, koji za sobom ostavljaju ostatke narkomanske opreme poput šprica, folije, a na samom prilazu u vilu nekoliko je bočica metadona. Uz sve to, na terasama i ispred vile nalaze se hrpe smeća, ostatak namještaja, starog posuđa, komada stakla i sličnog.

Vanjski dio vile također je uništen, ponajviše grafitima na oronuloj fasadi koja nekoliko desetljeća nije obnavljana, a od Porečko-pulske biskupije već se duže vremena zašto se pušta da vila propada iz godine u godinu. Upitali smo ih imaju li u planu kakvu skoriju renovaciju vile i koja bi trebala biti njezina namjena te kako komentiraju da je vila postala okupljalište narkomana.

U vrlo šturom i nejasnom odgovoru kancelar Sergije Jelenić kazao nam je da će nastojati što prije krenuti s renovacijom.

"Nastojat će se što prije renovirati Villu Idolu u Puli kao biskupijsku zgradu s uredima i...", stoji u odgovoru.

Na upit o zapuštenosti vile očigledno nisu imali nikakav komentar.

Do tada možemo samo pretpostavljati o čemu je riječ - konzervatori su stali na put uređenju Ville Idole i njezino bi preuređenje moglo previše koštati Crkvu.

Foto: Matea Čelebija/Index

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.