Europska komisija: Hrvatski političari koče procesuiranje slučajeva korupcije

EUROPSKA komisija je u izvještaju o napretku Hrvatske napomenula kako su neke istrage o korupciji na visokoj razini otežane zbog političkog utjecaja.

Komisija navodi kako je učinjen određen napredak u borbi protiv korupcije, a kao pozitivne primjeri se navode akcija Indeks i presuda u slučaju Maestro 2. "Korupcija i dalje prevladava u mnogim područjima. Iako je ukupan broj dosad istraženih slučajeva korupcije povećan, trenutni broj presuda je mali. Bilo je ograničenih istraga o korupciji na visokoj razini, procesuiranje kojih je otežano političkim utjecajem", piše u izvještaju te se dodaje kako i dalje nedostaje kulture političke odgovornosti za slučajeve koje otkrije USKOK, piše Jutarnji list.

Nije poznato koja je uloga Komisije za sprečavanje sukoba interesa

Hvali se i pokretanje istrage u "slučaju kamioni" u kojem se bivšem ministru Rončeviću istražuje sumnjiva nabava kamiona za Hrvatsku vojsku. Još jedan problem koji navodi Komisija je i sprečavanje sukoba interesa za koji kažu da nije na ništa boljoj razini nego je bio prije godinu dana i njihova prošlogodišnjeg izvješća. Kritiziraju kako u Hrvatskoj postoji Komisija za sprečavanje sukoba interesa, no kako se ne zna njezina uloga u samom sprečavanju.

Komisija se bavila i političkom situacijom u posljednjoj godini u našoj zemlji te ističu da je Vlada ostala stabilna i nakon odlaska Ive Sanadera sa njezina čela. Posebno im se svidjelo to što su na svojim pozicijama ostali nestranački ministri policije i pravosuđa. U tom izvještaju koji će u srijedu biti objavljen, stoji kako je Hrvatska, iako pogođena krizom, održala svoju ekonomsku i financijsku stabilnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.