Euronews: Kad u Hrvatskoj doživite "pomalo", teško se vratiti na staro

Foto: EPA

Portal Euronews objavio je zanimljiv članak u kojem Hrvatsku opisuje kao jednu od najsigurnijih europskih destinacija, zahvaljujući tradiciji, održivosti i "pomalo" ritmu. Od srednjovjekovnih gradova do više od 1200 suncem okupanih otoka, Hrvatska je odavno poznata kao jedna od najfotogeničnijih destinacija u Europi, navodi se u tekstu.

No, ispod prizora s razglednica krije se nešto dublje - način života definiran toplinom, autentičnošću i posebnim mediteranskim duhom, ističe Euronews. Na Svjetskoj turističkoj burzi u Londonu, Bisera Fabrio iz Hrvatske turističke zajednice opisala je zemlju u kojoj se gosti osjećaju kao prijatelji, a ne kao turisti, piše Euronews. 

"Ovdje još uvijek postoji autentičnost i gostoljubivost - pravi mediteranski duh", istaknula je Fabrio. Taj duh sažet je u jednoj riječi kojom žive Hrvati: "pomalo". To je filozofija koja obuhvaća ležeran ritam i ljubav prema jednostavnim užicima.

"Vidjet ćete to posvuda", objašnjava Fabrio. "Ljudi sjede u kafićima, polako piju kavu, promatraju svijet oko sebe. Čak imamo i izreku: 'Najbolja kava je ona koja počne vruća, a završi hladna.' To znači da ste dugo sjedili, jednostavno uživajući u trenutku."

Otkrivanje Hrvatske izvan Dubrovnika

Iako drevni grad Dubrovnik opasan zidinama ostaje najprepoznatljiviji simbol Hrvatske, dijelom zahvaljujući i ulozi Kraljevog Grudobrana u seriji "Igra prijestolja", turistička strategija zemlje sada se fokusira na usmjeravanje posjetitelja prema raznolikim regijama.

Dubrovnik je uspješno riješio problem prekomjernog turizma, što je prepoznala i struka. "Rano su prepoznali da je prekomjerni turizam ozbiljan problem i donijeli su hrabre, dugoročne odluke", kaže Fabrio, dodajući kako su ograničili promet u staroj jezgri i smanjili dolaske kruzera.

Grad je za svoje mjere održivosti upravo primio nagradu Wanderlust za 2025. godinu i postao uzor drugim povijesnim gradovima u Europi, navodi Euronews. 

No, pravi šarm Hrvatske, inzistira Fabrio, leži u njezinim kontrastima. "Zadar je, primjerice, poput "mini Hrvatske" - ima sve: nacionalne parkove, rijeke, otoke, jezera i kulturnu baštinu. Zatim tu je Šibenik, manji grad s prekrasnom rivom i obližnjim slapovima Krke."

Zadar​​​​​​

U unutrašnjosti, Slavonija otkriva potpuno drugačije lice zemlje sa svojim zlatnim ravnicama i bogatom kuhinjom, dok Lika nudi guste šume i blizinu slavnih Plitvičkih jezera. "Vidimo da sve više posjetitelja ostaje duže, što im omogućuje da istraže ove skrivene strane zemlje", napominje Fabrio.

Pametan rast i održivost

Hrvatska turistička priča nije samo o privlačenju većeg broja posjetitelja, već o oblikovanju pametnije i zelenije industrije. "Održivost je ključni dio naše strategije", ističe Fabrio. "Hrvatska je bila jedna od prvih europskih zemalja koja je uvela održivost u svoje turističke zakone. Danas nema turizma bez održivosti.

Mnogi hoteli sada koriste solarnu energiju, a električna vozila i standardi za smanjenje otpada postali su uobičajeni. Da bi dobili status četiri ili pet zvjezdica, hoteli moraju ispunjavati stroge ekološke kriterije, piše Euronews.

Čak se i destinacije za noćni život prilagođavaju - na otoku Hvaru, nekad poznatom po cjelonoćnim zabavama, nove su regulacije vratile mir. "Bio je to izazovan korak, ali je uspio", objašnjava Fabrio. "Sada posjetitelji i dalje mogu uživati u noćnom životu, ali stanovnici i drugi gosti mogu mirno spavati."

Festivali i okusi

Svaki hrvatski grad, piše Euronews, slavi svog sveca zaštitnika festivalima ispunjenim glazbom, hranom i tradicijom, od dubrovačkih svečanosti u veljači do splitskih proslava u svibnju. Zimi se Zagreb pretvara u bajku tijekom Adventa, čiji je božićni sajam osam godina zaredom proglašavan najboljim u Europ, navodi portal. 

Gastronomska scena jednako je živahna, s oko 13 restorana s Michelinovim zvjezdicama. "Ali čak i u malim gradovima pronaći ćete nevjerojatna jela napravljena od 100 posto hrvatskih sastojaka", kaže Fabrio. Kuhinja se dramatično mijenja od sjevera prema jugu - od mesa i piva u unutrašnjosti do plodova mora i vina duž obale

Nezaobilazno jelo je pašticada, sporo kuhani juneći gulaš. "Svaka obitelj ima svoj recept", kaže Fabrio. "Najbolje se uživa polako, u pravom pomalo stilu."

Pašticada s njokima

Sigurnost i osjećaj doma

Osim krajolika i gastronomije, posjetitelje iznova privlači osjećaj sigurnosti i opuštenosti. "Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja u Europi", kaže Fabrio. "Obitelji se osjećaju ugodno puštajući djecu da se slobodno igraju. Dubrovnik je proglašen najsigurnijim gradom u Europi, a Hrvatska je općenito proglašena najsigurnijom zemljom za samostalno hodanje u 2 ujutro."

To je mjesto gdje je zajednica još uvijek važna i gdje su posjetitelji pozvani da, barem na neko vrijeme, žive na hrvatski način. A jednom kada iskusite pravo značenje riječi "pomalo", teško se vratiti na staro, zaključuje se u tekstu Euronewsa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.