EU zemljama Zapadnog Balkana: Ulazak u Uniju samo uz zadovoljavanje uspostavljenih kriterija



NA MINISTARSKOM sastanku "EU - Zapadni Balkan", koji je jutros počeo u Sarajevu, ponovljena je puna podrška Unije zemljama Zapadnog Balkana u njihovom nastojanju da intenziviraju ritam reformi, prenosi danas sarajevska agencija Fena.

U nacrtu zajedničke izjave, koju bi trebali prihvatiti sudionici sastanka, navodi se da Europska unija očekuje od zemalja Zapadnog Balkana ulazak u iduću fazu procesa pridruživanja "na temelju uspostavljenih kriterija i dogovorenih uvjeta" te da članstvo svih zemalja zapadnog Balkana u EU ostaje zajednički cilj.

Glavna tema razgovora: Napredak pojedinih zemalja u provođenju reformi

Na sastanak, koji se održava na inicijativu trenutne predsjedateljice EU-a Španjolske, stiglo je 48 političkih delegacija, a među ostalima okupili su se i ministri vanjskih poslova država članica EU-a, visoki dužnosnici EU-a, SAD-a, Ruske Federacije, Turske i međunarodnih organizacija. Na konferenciju su stigli visoki dužnosnici EU Catherine Ashton i Stefan Fuele te ministri vanjskih poslova Italije Franco Frattini i Španjolske Miguel Angel Moratinos.

Na susretu će se razgovarati i o napretku koji je svaka od zemalja regije postigla u procesu približavanja EU, kao i o strukturalnim, političkim i ekonomskim reformama, koje su u svakoj od zemalja u tijeku. No pojedini su političari u Bosni i Hercegovini već izrazili nezadovoljstvo činjenicom da najavljena zajednička deklaracija neće imati obvezujući karakter, a dio lokalnih medija podsjeća i na jučerašnje pismo predstavnika čak 470 nevladinih organizacija, koji su od lidera EU-a zatražili da regija Zapadnog Balkana bude prioritet Europske unije.

"Sklopljen novi dogovor za budućnost"

Nakon završetka današnjeg susreta povjerenik za proširenje EU-a Stefan Fuele kazao je da EU nije zasićena proširenjem, dok Miguel Angel Moratinos, španjolski ministar vanjskih poslova, smatra da su današnjim sastankom EU i Zapadni Balkan sklopili "novi dogovor za budućnost".

Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova, zadovoljno je kazao kako je "vrlo dobro da je do tog sastanka uopće i došlo". Jandroković smatra da je za Hrvatsku kao buduću članicu EU-a važno da "vidimo da i druge zemlje regije imaju europsku perspektivu". "I na ovom sastanku jasno je dano do znanja svima da nema budućeg članstva, nema proširenja bez zadovoljavanja kriterija. Mislim da je to fer poruka i mislim da će je svi shvatiti", zaključio je ministar vanjskih poslova europskih integracija.

Margaret Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku, kazala je da je "referendum u Sloveniji jako važno pitanje i da će ishod biti pozitivan te da je to put za naprijed".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.