EU zabrinut zbog povlačenja Rusije iz sporazuma o kontroli naoružanja

Foto: EPA

EU je u nedjelju pozvao službenu Moskvu da poduzme hitne mjere kako bi se zajamčilo poštovanje Sporazuma o nuklearnom razoružanju (INF), potpisanog za vrijeme hladnog rata, iz kojeg se Rusija povukla početkom srpnja.

Na temelju uredbe koju je objavio Kremlj i koja potpisivanjem stupa na snagu, Rusija je prestala poštovati Sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa iz 1987. godine koji brani korištenje raketa dometa od 500 do 5500 km. Odluku najavljenu u veljači u međuvremenu je ratificirao i ruski parlament.

Šefica europske diplomacije zabrinuta zbog situacije sa sporazumom INF

"Duboko smo zabrinuti zbog razvoja situacije kada je posrijedi sporazum INF, koji bi mogao biti okončan 2. kolovoza 2019. godine", rekla je u priopćenju objavljenom uime Europske unije šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

Rusija je najavila povlačenje iz tog pakta nakon što je SAD pokrenuo šestomjesečni postupak izlaska iz INF-a jer je Moskva, kako tvrdi Washington, kršila odredbe sporazuma.

Vladimir Putin je suspenziju ruskog sudjelovanja u INF-u ratificirao 3. srpnja.

"U predstojećih nekoliko dana pruža se posljednja prilika za dijalog i poduzimanje potrebnih koraka da bi se očuvala ova važna komponenta europske sigurnosne arhitekture", rekla je Mogherini.

Pozvala je Rusiju da "efikasno odgovori na veliku zabrinutost" u pogledu "razvoja i raspoređivanja raketnog sustava 9M729 na tlu" te da povede računa o zabrinutosti koju izaziva kršenje INF-a. 

INF - kamen temeljac kontrole naoružanja

"Odmah treba poduzeti važne i transparentne mjere kako bi se zajamčila potpuna i vjerodostojna usklađenost s odredbama teksta", kazala je Mogherini.

Sporazum INF kojim je zabranjeno korištenje raketa dometa od 500 do 5500 km u Europi, smatra se kamenom temeljcem kada je riječ o kontroli naoružanja.

Suspenzija INF-a izaziva bojazan od nove utrke u naoružanju između Moskve i Washingtona.

Upitna je i budućnost sporazuma START o smanjenju strateških nuklearnih arsenala koji istječe u veljači 2021.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.