Etiopski pobunjenici 1984. ukrali novac prikupljen Band aidom za gladne i njime kupili oružje

MILIJUNI dolara pomoći, koje su zapadne zemlje sredinom 80-ih godina prikupile u raznim humanitarnim akcijama i proslijedile Etiopiji kako bi pomogle u saniranju posljedica gladi, završili su u rukama pobunjenika i poslužili za kupovinu oružja, prenosi britanski BBC.

Neimenovani bivši vođe pobunjeničke vojske priznali su BBC-jevim izvjestiteljima da su se 1984. i 1985. godine svjetskim humanitarcima predstavljali kao trgovci koji će za prikupljeni novac nabaviti hranu i dostaviti je gladnom stanovništvu, no da su dobiveni novac preusmjerili na svoje račune i upotrijebili ga za kupovinu oružja, kasnije korištenog u borbama za rušenje službene etiopske vlade.

Jedan od pobunjeničkih vođa rekao je kako je u više navrata od zapadnih humanitarnih organizacija, ali i novca koji je 1984. godine prikupljen na koncertima poznatima kao Band aid i Live aid, koje je organizirao britanski pop glazbenik Bob Geldof, uzeto oko 95 milijuna dolara.

Sumnjive puteve humanitarnog novca krajem 80-ih razotkrili su i istražitelji američke CIA-e, koji su tada izvijestili američki Senat da je novac prikupljen za humanitarnu pomoć etiopskom stanovništvu nakon katastrofalne suše i gladi otišao u ruke trgovaca oružjem.

"Novac je vrlo vjerojatno preusmjeren u ruke pobunjenika i za njega je gotovo sigurno kupljeno oružje", konstatirali su tada CIA-ini istražitelji, no te su sumnje priznanjem pobunjeničkih vođa tek danas, nakon punih 25 godina, potvrđene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.