ESLJP: Zbog preduge parnice Hrvatska povrijedila pravo na pošteno suđenje

Foto: EPA

EUROPSKI sud za ljudska prava (ESLJP) danas je objavio presudu kojom je utvrdio da je Hrvatska povrijedila pravo na pošteno suđenje zbog predugog postupka za naknadu štete, koji je trajao gotovo 10 i pol godina.

Na ime povrede prava na suđenje u razumnom roku podnositelju je sud u Strasbourgu dosudio 2500 eura za nematerijalnu štetu i 250 eura za izdatke i troškove postupka.

U slučaju Jurić protiv Hrvatske podnositelj je uz povredu prava na suđenje u razumom roku, prigovarao i zbog neodgovarajućih zatvorskih uvjeta i povrede prava na učinkovito pravno sredstvo, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Povrijeđeno je pravo na suđenje u razumnom roku

Dodaju da je sud utvrdio povredu prava na suđenje u razumnom roku zbog prekomjernog trajanja parničnog postupka koji se vodio radi naknade štete zbog neodgovarajućih uvjeta u zatvoru u kojem je podnositelj boravio tijekom izdržavanja kazne.

Postupak je pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu i Županijskim sudom u Zagrebu trajao ukupno 10 godina i 5 mjeseci.

U vezi pritužbe da je služio kaznu u neodgovarajućim uvjetima i da te prigovore nije mogao iznijeti pred hrvatska tijela, ESLJP je utvrdio da je podnositelj iskoristio domaće pravno sredstvo, tužbu radi naknade štete, pa nije žrtva povrede Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.