Epidemija u Srbiji: Svinjska gripa ubila petero, zabrana masovnih okupljanja i zatvaranje vrtića

SRBIJA je na korak do proglašavanja epidemije svinjske gripe na cijelom svom teritoriju. Do sada je od virusa H1N1 umrlo pet pacijenata, a još šestero je u teškom zdravstvenom stanju.

Kod naših istočnih susjeda potvrđeno je 244 slučajeva obolijevanja od svinjske gripe, a odluka o proglašavanju epidemije bit će donijeta u utorak. "Poslije sve više prijava epidemija, Srbija je sve bliže proglašavanju epidemije na cijeloj teritoriji", rekao je za RTS predsjednik grupe za praćenje pandemije Predrag Kon.

Početak ozbiljnog vala novih obolijevanja

U preventivne svrhe danas je srpski ministar zdravlja Tomica Milosavljević sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, gradskim "ministrom" za zdravlje Zoranom Blagojevićem i koordinatorom za borbu protiv nove gripe Branislavom Lazićem posjetio beogradske bolnice kako bi se uvjerio da je sve spremno za nadolazeću epidemiju.

Blagojević je danas istaknuo kako su problematični oni pacijenti kojima bolest počinje upalom pluća te će se takvi zbrinjavati u bolnicama. Jučer je potvrđen i peti slučaj smrti od svinjske gripe. Muškarac je umro u Infektivnoj klinici u Nišu, a tek je danas potvrđeno kako je zaista i bolovao od svinjske gripe. Srpski ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je kako se narednih tjedana očekuje još nepovoljnija epidemiološka situacija, jer je ovo samo početak ozbiljnog vala novih oboljenja.

Izvanredno cijepljenje i zatvaranje vrtića

U Kliničkom centru u Kragujevcu smješteno je pet pacijenata sa težim oblikom obolijevanja, od kojih je dvoje priključeno i na respirator. 28-godišnjak iz Vranja je u teškom zdravstvenom stanju te je još prije dva dana prebačen na Infektivnu kliniku u Nišu gdje je priključen na aparate za disanje.

Predrag Kon je danas izjavio kako se razmišlja o proglašavanju epidemije, a sa time i zabraniti masovna okupljanja. Ako epidemija bude proglašena, srpski epidemiolozi će predložiti izvanredno cijepljenje, a u krajnjem slučaju i zatvaranje vrtića. 50-godišnjak iz Čačka koji je u četvrtak preminuo u Kliničkom centru Kragujevac, a tamo se liječio od prošlog petka, bio je četvrta žrtva svinjske gripe u Srbiji.

On je bio druga žrtva svinjske gripe u Kragujevcu gdje je ranije iz istih razloga preminula 46-godišnja žena iz okoline Kraljeva. U Općoj bolnici u Ćupriji umrla je 58-godišnja umirovljenica te jedna žena iz okoline Kruševca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.