Endeavour sletio na Zemlju i uspješno zaključio svoju zadnju misiju

ŠESTEROČLANA posada uspješno je privela kraju posljednju misiju space shuttlea Endeavour i vratila se na Zemlju, javlja Toronto Star. Endeavour je jutros sletio u  svemirsku bazu Kennedy na Floridi i tako zaključio svoju 25. misiju, nakon čega odlazi u povijest, ili da budemo precizniji - u muzej.
 

Zadnji astronaut koji je napustio letjelicu bio je Mark Kelly, koji će se nakon šesnaestodnevne avanture u svemiru napokon sastati sa svojom suprugom, zastupnicom Kongresa Gabriel Giffords, koja je teško ranjena u masovnoj pucnjavi u Tucsonu početkom godine. Zbog njenog stanja je skor odustao od misije, ali je na njeno inzistiranje ipak vodio posljednji let Endeavoura.

"Tužan sam što znam da je ovo zadnje prizemljenje Endeavoura, ali definitivno ima sjajnu ostavštinu",kazao je Kelly, koji nije propustio zahvaliti se svima koji su sudjelovali u misiji.

U NASA-i se već pripremaju za lansiranje posljednjeg space shuttlea Atlantis, koji bi prema Međunarodnoj svemirskoj postaji trebao poletjeti 8. lipnja. To će ujedno biti i završni let 30-godišnjeg space shuttle programa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.