Ejup Ganić na putu za Sarajevo: Ovo je još jedna istina o Bosni!

LONDONSKI sud danas je odlučio kako Ejup Ganić neće biti izručen Srbiji, javlja AP. Današnja presuda uslijedila je pet mjeseci nakon što je Ganić uhićen na londonskom aerodromu Heathrow.

Britanski je sudac oslobodio Ganića te ga pustio kući. Kako doznaje Dnevnik.ba, Ganić bi se tako redovnim letom već sutra trebao vratiti u Sarajevo. Zamjenik tužitelja Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će tužiteljstvo uložiti žalbu na odluku engleskog suda, prenosi B92.

U izjavi za jednu lokalnu londonsku radiopostaju Ejup Ganić kazao je kako je ovo još jedna istina o Bosni. "Naravno, branili smo Bosnu i ponosni smo zbog onoga što smo čuli ovdje u sudskim zaključcima. To je sve što mogu reći. Pobijedili smo i ovo će imati veliku ulogu u budućem učvršćivanju međunarodnog položaja Bosne i razvoja odnosa s našim susjedima", kazao je Ganić, prenosi BBC.

Prema dokumentima o 2. i 3. svibnju 1992. godine, kad je JNA u nekoj vrsti zarobljeništva držala Aliju Izetbegovića, Ganić je preuzeo sve njegove funkcije. Upravo u tom periodu, tvrdi tužiteljstvo iz Srbije, Ganić je odgovoran za nekoliko incidenata koji spadaju u kategoriju ratnih zločina, uključujući i napad na kolonu JNA dok se povlačila kroz Dobrovoljačku ulicu.

Ganićevi odvjetnici tvrde da je proces pokrenut u Beogradu politički motiviran te da je Srbija zloupotrijebila britanske zakone koji omogućuju izručenje.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije rapisalo je 2009. tjeralicu za 19 osoba iz BiH, među njima i za Ejupom Ganićem, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u svibnju 1992. Ganić je na temelju te tjeralice uhićen na londonskom Heathrowu 1. ožujka ove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.