Dvije žene kažu da ih je astrofizičar Tyson seksualno uznemiravao. On sve negira

Foto: EPA

POZNATI astrofizičar Neil deGrasse Tyson optužen je za seksualno uznemiravanje i dvije televizijske mreže, Fox i National Geographic i producenti serije Kosmos, koju je vodio 2014. godine, pokrenule su istragu o tome, piše The Guardian.

Naime, ovog četvrtka portal Patheos objavio je intervjue s bivšom Tysonovom asistenticom Ashley Watson i bivšom suradnicom Katelyn N. Allers, profesoricom fizike i astronomije na Sveučilištu Bucknell koje ga optužuju za seksualno uznemiravanje. 

Prošle godine Tysona je bivša kolegica s fakulteta optužila za silovanje

To nije prva optužba ove vrste na račun poznatog astrofizičara i promotora znanosti. Prošle godine nakon optužbi producenta Harveya Weinsteina za silovanje i seksualno napastovanje, koje su pokrenule lavinu drugih optužbi, našlo se i Tysonovo ime. Glazbenica Tchiya Amet optužila ga je da ju je silovao 1984. godine u Teksasu, gdje su zajedno studirali.

Nove optužbe odnose se na seksualno uznemiravanje, a iz Foxa i National Geographica su najavili kako ozbiljno shvaćaju ove optužbe te da će pokrenuti istragu.

Kolegicu neprilično dirao na zabavi

Allers je opisala kako ju je Tyson 2009. godine na jednoj zabavi Američkog astronomskog društva prilikom fotografiranja dirao bez da mu je ona to dopustila. Izjavila je kako tada nije bilo mehanizama za prijavu seksualnog uznemiravanja, no da se to dogodilo danas, sigurno bi ga prijavila.

Kad je 2014. godine došao na sveučilište na kojem radi, izbjegavala ga je. Iako nije podnijela formalnu prijavu, tom prilikom Allers je o događaju obavijestila  Michele Thornley sa Sveučilišta u Bucknellu.

Asistentica napustila posao zbog mizoginih komentara

Watson, koja je nekoliko mjeseci radila za Tysona, tvrdi kako je morala napustiti posao zbog njegova nepriličnog ponašanja koje je uključivalo “mizogine komentare” i opaske o ženskoj debljini. Ispričala je i kako ju je jedne večeri pozvao u stan i prijetio joj tako da se šalio s njom.

Tyson odbacio sve optužbe

DeGrasse Tyson je danas u podužem postu na Facebooku odgovorio na ove optužbe.

"Iz puno razloga, od kojih su većina opravdani, ali neki ipak nisu, muškarci koje se optužuje za zlostavljanje u akciji #metoo često se proglašava krivima prije nego što uopće dobiju priliku iznijeti svoju obranu. Ljudi biraju strane, a ubrzo krene rat na društvenim mrežama", napisao je.

Detaljno je odbacio sve optužbe i ispričao se ako je ikada, u bilo kojoj situaciji, učinio bilo što zbog čega bi se žene koje su ga optužile za zlostavljanje osjećale nelagodno.

"Nedavno sam javno optužen za neprikladno ponašanje u javnosti. Ove optužbe došle su u fokus javnosti i prenijeli su ih brojni mediji - bez moje reakcije. U većini slučajeva odbio sam komentirati te optužbe jer smatram da tako teške tvrdnje ne bi trebale biti u medijima. Ali više ne mogu šutjeti", napisao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.