Dva mjeseca nakon izbora Splitsko-dalmatinska županija još nema Skupštinu

Ivo Cagalj/PIXSELL

DVA mjeseca nakon lokalnih izbora Splitsko-dalmatinska županija još uvijek nema Skupštinu.

Danas je propao drugi pokušaj da se stranke dogovore. Ako ne uspiju naći zajednički jezik ni na idućem pokušaju, za 30 dana, onda će se ići na nove izbore. 

Župan je Boban, a Skupština je poprilično polarizirana 

Na lokalnim izborima održanim 16. svibnja odlučeno je da će župan i dalje biti HDZ-ov Blaženko Boban te da Skupštinu od 47 vijećnika treba činiti 18 osoba iz HDZ-a i HSP-a, iz Mosta sedam, SDP-a šest, Koalicija ZA ima pet zastupnika, po četiri HGS i stranka Centar, dok Domovinski pokret ima tri. Za sastavljanje vlasti je potrebna natpolovična većina. 

Sad se koplja lome na tome tko će voditi Skupštinu. U ranijim pokušajima dogovora Miro Bulj je predložio Ivicu Kukavicu kao predsjednika Skupštine, a za potpredsjednika Antu Pranića. To je prijedlog Mosta, Centra i Koalicije ZA.
Ovaj prijedlog nije skupio većinu glasova. Time je završen prvi pokušaj konstituiranja.

Odbijeni prijedlozi da Skupštinu vode HDZ-ovka Baričević ili Daša Dragnić iz Koalicije ZA

Na današnjem, drugom pokušaju odlučivalo se o prijedlozima da predsjednice Skupštine budu Daša Dragnić iz Koalicije ZA te HDZ-ova Danica Baričević. Nisu prihvaćene. 

Ni jedna nije dobila većinu glasova. Svaka je, naime, dobila po 22 glasa, a 25 je bilo suzdržanih.

Miro Bulj: Županijska skupština dosad je bila najveća kočnica razvoja županije

Nakon drugog neuspjelog pokušaja konstituiranja Skupštine okupljenim medijima se obratio Miro Bulj. Najavio je da će inzistirati na tome da se na vlast ne vrate HDZ i HGS:  "Mi smo i prošli put dali rješenje, Ivicu Kukavicu. Sada nemamo većinu, ali nadamo se da će biti izražena volja birača. Most će ostati dosljedan i tražiti promjene. Splitsko-dalmatinska županija je, kao i njena Skupština, do sada bila najveća kočnica razvoja županije otkad je osnovana. Narod je rekao da želi promjenu i mi ćemo kao najjači oporbeni klub nastaviti na tome inzistirati. Birači su rekli da ne žele vladavinu HDZ-a i HGS-a."

Ivica Skoko iz stranke Centar izjavio je žaljenje što Skupština iz drugog pokušaja nije konstituirana. 
"Nažalost, Skupština opet nije konstituirana i nama je to iznimno žao i iskreno se nadamo da će se to dogoditi iz trećeg puta jer zaista nemamo vremena za nove izbore", poručio je Skoko.

Sanader kaže da ovi koji ne žele HDZ ustvari ne rade za dobro birača 

HDZ-ov Ante Sanader rekao je da su oni, predloživši svoju kandidatkinju, saborsku zastupnicu Baričević, očekivali podršku. 

"Očekivali smo da će se dogoditi situacija kao u splitskom Gradskom vijeću i da će sada ovdje župan dobiti podršku, no, nažalost, to se nije dogodilo. U interesu je naroda da se to dogodi. Vidimo da ljudi koji su se pozivali na to da žele provoditi volju naroda sada to nisu napravili, dakle - dvostruki kriteriji. Mi ćemo imati prijedlog i na trećem pokušaju konstituiranja. Pozivam ponovno sve demokršćanske stranke i sve stranke desnog centra da se pridruže da nađemo kandidata koji će moći voditi Skupštinu. Ako su nam u interesu narod, građani, onda mislim da bi bilo korektno da se nađe rješenje", dodao je Sanader. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.