Državna revizija otkrila kaos, nezakonitosti i rasulo u Uredu koji vodi računa o državnoj imovini

Foto: FaH (Mladen Pejnović predstojnik DUUDI)

DRŽAVNI ured za reviziju izdao je negativno mišljenje za poslovanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u 2014. godini. Pronađena je potpuno neupotrebljiva evidencija o državnim nekretninama, nezakonitosti u javnim nabavama teške više od 1,6 milijuna kuna, a sumnjivi su iznosi isplaćene nepoznatim pojedincima za "intelektualne usluge".

O Mladenu Pejnoviću predstojniku DUUDI-ja i načinu rada ovog državnog ureda, Index je često pisao. Od afere Westgate, najma prostora, netransparentnim odlukama, istragama DORH-a, pa do poslova sina predstojnika DUUDI-ja.

Državna revizija u Pejnovićem uredu našla je dodatni niz nezakonitosti i  nepravilnosti, no nevjerojatno je da su utvrdili veliku razinu kaosa prema kojoj se zaključuje da Hrvatska za sada uopće nema pouzdanu evidenciju o nekretninama koje su državnom vlasništvu!? Naglasimo kako je Ured osnovan upravno zbog toga. Evidencije i brige za vladine nekretine.

Neupotrebljiva evidencija o nekretninama

"Na temelju zaključenog ugovora, kao i izmjena i dopuna priloga ugovoru i tijekom 2014.  su  Društvu  davane  na  upravljanje  određene  nekretnine,  a  pojedine nekretnine  su  kasnije  vraćene DUUDI-u. Zbog   velikog   broja   nekretnina i promjena  njihova  statusa te nepostojanja  identifikacijske  oznake  nekretnine, evidencije  o  nekretninama  danim na upravljanje Društvu, kao i onima kojima upravlja DUUDI nisu pouzdane", stoji u nalazu revizije za 2014. godinu.

Evidencija o nekrentinama u vlasništvu države nije ustrojena po Zakonu, a podaci su
nepotpuni jer nedostaju oni o vrijednosti nekretnine, korisniku te površini!? Također, revizija utvrdila i rasulo u poslovnim knjigama

"Veći broj poslovnih događaja iz 2014. nije evidentiran u poslovnim knjigama,  odnosno
nisu evidentirane  promjene  vrijednosti zemljišta i poslovnih prostora,   te   pojedina potraživanja. U poslovnim   knjigama je evidentirana vrijednost dionica i udjela u glavnici u osam društava, umjesto u 58 društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa", stoji u nalazu Revizije u kojem se dodaje da je razlika između vrijednosti u poslovnim knjigama DUUDI-ja i službenog registra SKDD-a veća od 16.6 milijuna kuna.

Što su radili ako nisu popisivali imoivnu!?


"DUUDI je  obavio  popis  imovine  i  obveza  za  2014.  Obavljeni popis imovine i obveza  nije  cjelovit.  Popisom  nisu  obuhvaćeni  stanovi,  poslovni  prostori, novčana sredstva, jamčevni polozi te potraživanja. Zemljišta i neperspektivne vojne nekretnine nisu popisana fizički, nego na temelju ranije utvrđenog stanja i promjena tijekom godine. Dionice i poslovni udjeli, uredska oprema, namještaj i sitni inventar su popisani djelomično. Obveze su popisane prema  skupinama računa iz računskog plana u ukupnom iznosu evidentiranom u Glavnoj knjizi, a ne  pojedinačno  prema  subjektima. Knjigovodstveno  stanje  pojedine  popisane imovine nije usklađeno s popisom", stoji u nalazu revizije.

Isto utvrđeno je kako potraživanja prema pojedinim ugovorima za godišnje naknade prema ugovorima o pravu građenja, pravu služnosti i zakupu zemljišta za 2014., nisu naplaćena ili
se ne naplaćuju pravodobno, dok pojedina potraživanja za naknade nisu evidentirana u
poslovnim  knjigama. U  2014.  više  društava  nije  platilo  ugovorenu naknadu,  a  ugovor  je raskinut samo s jednim društvom, tvrdi se u nalazu revizije.

Preskakali javne natječaje za održavanje svojih ureda

Revizija je otkrila i kako su preplaćene intelektualne usluge na koje je isplaćeno više od 406 tisuća kuna, što je 4,1 posto iznosa koliko se daje za osnovne plaće. Prema propisima postotak ne bi smio biti veći od 2 posto.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom čiji je zadatak i raspisivanje natječaja za prodaju državne imovine, nije bilo u stanju držati se propisa javne nabave kada su oni bili u pitanju. Šteta je oko 1,5 milijuna kuna.

"U  2014., bez primjene propisanih postupaka javne nabave, nabavljene su usluge u vrijednosti 1.555.861,00  kn, od čega se na usluge održavanja poslovnog kompleksa na Ksaveru odnosi 1.227.723,00 kn, a na nabavu električne energije 328.138,00 kn", stoji u nalazu revizije.

Nisu radili ono za što su osnovani

Ironija je kako u strateškom planu DUUDI-ja stoji da je ideja osnivanja bila objediniti, sinkronizirati i koordinirati upravljanje i raspolaganje ukupnom državnom imovinom, s glavnim  ciljem  postizanja  cjelovitog, ekonomski  efikasnog,  transparentnog  i  društveno  korisnog  sustava, no taj cilj očigledno nije ostvaren.

"Aktivnosti vezane uz postizanje postavljenih ciljeva odvijaju se vrlo sporo. Državna imovina, upravljanje  i  raspolaganje  državnom  imovinom  nisu  dovoljno  integrirani, nije uspostavljen  odgovarajući  Registar,  koji  je  još  ustrojen  prema  staroj  Uredbi i s nepotpunim  podacima.
Nepravilnosti i propusti utvrđene revizijom za 2014., koje se odnose  na  djelokrug i  unutarnje  ustrojstvo,  računovodstveno poslovanje,  imovinu, rashode te javnu nabavu, utjecale su na izražavanje nepovoljnog mišljenja", stoji na kraju nalaza.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.