Državna komisija poništila je dva natječaja koja je dobio rođak uhićene iz Hamaga

Foto: Hamag-Bicro/Index

PO NALOGU europskog tužiteljstva danas je uhićena članica HDZ-a Magdalena Dovečer, koju se tereti da je kao voditeljica iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) pogodovala na natječaju svom rođaku Tihomiru Pajiću, koji je vlasnik tvrtke Studio P.

>> Po nalogu europskih tužitelja uhićena šefica iz HAMAG-BICRO-a, članica je HDZ-a

Kako doznajemo, radilo se o dva natječaja raspisana za izradu promotivnog materijala, od kojih je jedan bio raspisan 30. ožujka 2021., a drugi 30. lipnja iste godine. Oba natječaja bila su za izradu promotivnog materijala za projekt Bond HAMAG-BICRO. Dovečer je bila voditeljica tog projekta.  

HAMAG-BICRO isključio konkurenciju na natječaju tvrdeći da imaju tajni sporazum

Natječaji su poništeni nakon što su se tvrtke prijavljene na te natječaje žalile Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. U oba slučaja natječaj je poništen, i to po različitim osnovama.  

U prvom slučaju tvrtka iz Zadra žalila se da tvrtka Studio P nije dostavila odgovarajuće certifikate. Državna komisija utvrdila je da je HAMAG-BICRO kao naručitelj više puta slao tvrtki Studio P da ažurira podatke, dok je tvrtki iz Zadra poništena ponuda zbog omaške u dokumentaciji. 

Hamag Bicro, bez dokaza, isključio je ostale ponuditelje tvrde​​​​ći da imaju tajni sporazum

Isto tako, HAMAG-BICRO kao naručitelj je tvrdio da su druge tvrtke koje su se prijavile na natječaj zapravo imale tajni sporazum, kao i da su postupale protivno zakonima o tržišnom natjecanju, što je Državna komisija odbila kao neosnovano.

Studio P nije mogao dokazati da imaju stručnjaka 

"Naručitelj u žalbenom postupku ničim nije dokazala da se radi o tajnom sporazumu. Naručitelj u konkretnom slučaju ponudu žalitelja te pregled i ocjenu ponuda u ovom dijelu nije zakonito obavio", stoji u zaključku Državne komisije koja je natječaj poništila. HAMAG-BICRO u ovom je slučaju morao podmiriti 10 tisuća kuna troškova postupka. 

U drugom slučaju tvrtka iz Zagreba žalila se na činjenicu da dobitnik natječaja Studio P nije imao stručnjaka koji se tražio u natječajnoj dokumentaciji. I u tom slučaju poništen je natječaj, a HAMAG-BICRO morao je platiti 10 tisuća kuna troškova postupka.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.