UHLJEBISTAN

Država načelniku iz austrijskog bordela daje 400.000 naših kuna za poticaje

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

TONI TURČINOV, načelnik općine Murter-Kornati, koji se proslavio nakon što otkriveno da je službenom karticom plaćao u austrijskom bordelu, dobiva nemale poticaje od državne Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Njegov OPG prima tri subvencije.

Kad se sve zbroji, samo ove godine odobreno mu je preko 400.000 kuna. Uz to, od 2016. godine prima po nekoliko tisuća kuna od APPRRR-a samo zato jer ima poljoprivredno zemljište koje održava. Prema zadnjoj imovinskoj, neto iznos godišnje subvencije popeo se na 6450 kuna. 

>> Načelnik općine u bordelu u Austriji na službenu karticu potrošio 1560 eura

Dobio 371.975 kuna za izgradnju prostora za spravljanje krema

Turčinov OPG proizvodi maslinovo ulje, a glavna mu je grana proizvodnja krema od ljekovitog bilja - kantariona, smilja, lavande, nevena, ružmarina i kadulje. Na web stranici posebno se hvali balzamima za usne. Nigdje se ne navodi da OPG sam uzgaja te biljke, a sve su to trave koje se mogu pronaći samonikle po Dalmaciji pa se postavlja pitanje - na što odlaze poticaji Agencije za poljoprivredu? Odnosno, što to OPG uzgaja?

Poslali smo upit APPRRR-u i doznali da je država Turčinovu odobrila novčano ulaganje za izgradnju postrojenja od 104 kvadratna metra, u kojem će načelnik spravljati kreme od ljekovitog bilja i balzame za ispucale usne.

Država Turčinovu kupuje radne stolove, sudoper, vagu, hladnjak, police, štednjak, perilicu čaša, automatski sustav za omekšavanje vode, viseće ormariće, računala, projektor, inox laboratorijske posude, destilator, uređaj za punjenje gotovih proizvoda, a doći će tu i solarni paneli. Uračunata je i izrada web stranice. 

Prostor za pravljenje krema oprema računalom i projektorom

Turčinov je u imovinsku karticu upisao je 300.000 kuna poticaja, no iznos poticaja je veći, pogotovo kad se zbroji sve što mu APPRRR daje. Evo njihova odgovora: 

"Naziv projekta je Proizvodnja i prodaja prirodne kozmetike od mediteranskog aromatičnog i ljekovitog bilja, a projektom se gradi i oprema prostor za proizvodnju i prodaju prirodne kozmetike na bazi mediteranskog ljekovitog i aromatičnog bilja, kroz razvoj nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu. Odobreni iznos potpore je 371.975,00 HRK, a do sada je isplaćeno 185.987,50 HRK", navodi se u odgovoru Agencije. 

Tražio 113.278,50 kuna za kosilicu, automatski berač maslina, pilu, škare...

>>Načelnik koji troši javni novac u bordelu primio nagradu za "okretanje najviše žena"

Dalje pišu da je na drugom natječaju tražio od države financiranje ostave za alat, pilu, škare, puhač maslina i sličnu opremu, a do sad mu je isplaćeno preko 56.000 kuna. 

"Korisnik se javio na LAG natječaj za operaciju 6.3.1., a naziv projekta je Modernizacija i unapređenje maslinarske proizvodnje te se radi o kupovini i montaži montažnog objekta/ostave za alat te kupnji mehanizacije (malčer za voćarsko-vinogradarski traktor, akumulatorski tresač/berač maslina, motorna kosa/kosilica-trimer i motorna kopačica, akumulatorska pila, ručne škare za rezidbu, akumulatorski puhač maslina). Traženi iznos potpore je 113.278,50 HRK, a do sada je isplaćeno 56.639,25 HRK", odgovaraju iz APPRRR-a.

Isplaćeno mu 56.639,25 kuna za alat 

Pitali smo ih i zbog čega OPG Toni Turčinov dobiva godišnju subvenciju. Pritom mislimo na onih 6450 kuna neto navedenih u imovinskoj kartici. Evo što su odgovorili. 

"Toni Turčinov podnosi Jedinstveni zahtjev od 2016. godine, a radi se o zahtjevu za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja, koji poljoprivrednici jednom godišnje podnose Agenciji za plaćanja, sukladno Pravilniku o provedbi izravne potpore i IAKS mjera ruralnog razvoja. Svrha izravnih potpora je osigurati dugotrajnu održivost aktivnih poljoprivrednika koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost. Dodjeljuju se za proizvodnju, uzgoj ili sadnju poljoprivrednih proizvoda, za uzgoj ili držanje stoke, kao i za održavanje poljoprivredne površine u stanju pogodnom za pašu ili uzgoj. Da bi ostvarili izravnu potporu poljoprivrednici koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost trebaju biti upisani u Upisnik poljoprivrednika", odgovaraju iz APPRRR-a u ovom podužem odgovoru, pa nastavljaju:

Svake godine dobiva i po par tisuća kuna dodatne subvencije

"Poljoprivredno zemljište koje je predmet izravne potpore mora biti upisano u ARKOD sustav, a sva stoka evidentirana u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ). Na JZ korisnik traži sljedeće potpore: Osnovno/Zeleno/Preraspodijeljeno plaćanje za 1,04 hektara (vrsta uporabe - maslinik), Plaćanje za mlade poljoprivrednike, M13 Plaćanja u područjima sa značajnim prirodnim ograničenjima, M13 Plaćanja u područjima s posebnim ograničenjima, M10 Održavanje ekstenzivnih maslinika i M10 Očuvanje suhozida te mu je za 2021. godinu isplaćeno 3.961,29 HRK". 

Preko 400.000 kuna od državne agencije 

OPG Tonija Turčinova, koji u ponudi ima tek jedan proizvod, od APPRRR-a dobio je, dakle, čak tri poticaja.

Prvi za izgradnju i opremanje prostorija za izradu krema u iznosu od 371.975 kuna, drugi za kupnju alata čiji ukupni iznos APPPRRR nije otkrio, a u kojem mu je do sad isplaćeno 56.639,25 kuna i treći od 6450 kuna neto, prema podacima iz imovinske kartice, a kojeg dobiva za to što ima i održava poljoprivredno zemljište. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.