Drugi čovjek Prisavlja na udaru: HFP čeka kraj istrage DORH-a i Uskoka

KAKO doznaje Index, trakavica oko Hotela Koločep pred samim je krajem, a definitivno posljednju riječ trebalo bi dati Državno odvjetništvo, kao i Uskok, jer ukoliko se pokaže da je bilo malverzacija, Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) čeka spreman da neprofitnoj ustanovi Otok znanja, iza koje stoje drugi čovjek HRT-a Siniša Grgić i Davor Lauc, oduzme hotele na tom dubrovačkom otoku.

> Potvrda iz HFP-a: Siniša Grgić i njegov Otok znanja ostaju bez Hotela Koločep

> Siniša Grgić s HRT-a pod istragom zbog kriminala na Otoku znanja

> Nakon godinu dana upozoravanja, HFP u čudu: Otok znanja ne može plaćati kredite

> In memoriam: Godinu dana nakon Meastra, HFP i dalje lovi u mutnom oko Otoka znanja

Prema informacijama kojima raspolaže Index, HFP je prepustio inicijativu istražnim tijelima nakon što je premijerka Jadranka Kosor sredinom siječnja izdala nalog Fondu za privatizaciju da se stanje hitno istraži. Takva odluka je donesena jer s pravnog aspekta HFP ništa ne priječi da jednostrano raskine ugovor, jer je vrlo lako dokazivo kako se Otok znanja nije držao potpisanih obveza kada su pobijedili na natječaju 2005. godine za Hotele Koločep.

No, problem se pojavio s financijskog aspekta zato što jednostrani raskid ugovora od strane HFP-a ne bi bio opravdan, jer je na dijelu dionica, koje su sada u vlasništvu Otoka znanja, upisano založno pravo, a nekretnine društva dodatno su opterećene.

U slučaju da istraga pokaže da je bilo nepravilnosti, odnosno nezakonitosti, takvi ugovori proglasili bi se ništavnima, a nekretnine bi se vratile državi bez opterećenja.

Prije dvije godine sve se znalo

Valja napomenuti kako je još prije dvije godine upozoreno da se sprema prodaja dijela nekretnina koje su trebala završiti kao vlasništvo tvrtke Chadelus d.o.o. iz Splita, i to bez pristanka Fonda. U javnosti je tada izašao ovjereni dokument o prodaji imovine splitskom Chadelusu u vlasništvu Irca Arthura McQuade Hughesa, koji će tvrtki posuditi 1,1 milijun eura uz "lihvarsku" kamatu koja je narasla na 2,4 milijuna eura.

Kako HTP Koločep nije mogao plaćati kamate, irski fond "sjeo" je na nekretnine. Kada bi se HFP sada, bez pripremnih radnji, odlučio na jednostrani povratak nekretnine, tada bi morao vratiti kupoprodajnu cijenu uvećanu za zatezne kamate, a zauzvrat bi dobio dionice pod teretom PBZ-a, što im nikako ne odgovara u ovom trenutku. Kako doznajemo, cilj Siniše Grgića, čelnika Otoka znanja, jest da od Fonda dobiju iznos koji bi pokrio njihove obveze prema PBZ-u i prema Chadelusu. Prema njihovoj računici, to je oko 48 milijuna kuna, dok je Fond prije pet godina dobio svega 20 milijuna kuna za Hotele Koločep. Stoga se upravo i traži financijsko rješenje, a nije isključeno ni da bi istraga DORH-a mogla tome pridonijeti.

Markota: Ima tu više nezakonitosti osim same preprodaje

Da je bilo i više nepravilnosti i kršenja zakona, osim same preprodaje i nepridržavanja ugovornih obveza iz 2005. godine, tvrdi Željko Markota, jedan od osnivača Otoka znanja koji je prije dvije godine izbačen iz tog društva nakon što je otkrio javnosti plan preprodaje.

"Valja napomenuti da Grgić i Lauc nisu bili samo u Upravnom vijeću Otoka znanja i Nadzornom odboru Hotela Koločep, gdje su dobro znali da ugovorima s Chadelusom krše zakone, nego su te zakone nastavili kršiti i kasnije. Tako su krivotvorili isprave te su na skupštinama dioničara Hotela i nadalje koristili glas Otoka znanja unatoč izrečenoj zabrani. Samo ovo je kazneno djelo za 2 godine zatvora", kaže Markota za Index dodajući kako su Grgić i Lauc zloupotrebljavali s drugim osobama položaj tako što su ugovarali štetne poslove za Hotele i nepostojeće za Otok znanja. Markota tvrdi i da su izvršavali ilegalne transakcije novca i kršili zakon o privatizaciji.

Nije ovo radi HRT-a!

"Ilegalno i štetno pribavljeni novac od Chadelusa su dalje prosljeđivali na banku kreditora kupnje dionica Hotela, što predstavlja zakonom zabranjenu samokupnju. Na kraju su kreditoru tvrtki Chadelus prodali udjele u svojim vlastitim tvrtkama koje su suosnivači ustanove", tvrdi Markota dodajući da je ugovor s Chadelusom više nego očigledan primjer sklapanja štetnih poslova na zajedničkoj i državnoj imovini, kao i kapitalizacija osobnim trženjem pozamašnih svota za većinske pakete svojih tvrtki.

"Neispravno se preko medija pokušava sugerirati kako 'izvlačenje Otoka znanja iz naftalina' ima za svrhu utjecaj na izbor ravnatelja na HRT-u. Sve ukazuje na upravo suprotno: izbor ravnatelja treba zamagliti stari i još neriješeni slučaj privatizacije", tvrdi Markota naglašavajući kako su još uvijek aktualni i enormni pritisci na njega.

Odricanje od plaće do ljeta!?

Ovoj vijesti dodajmo i onu da je pedesetak stanovnika dubrovačkog otoka Koločep potpisalo peticiju u kojoj se traži žurno rješavanje situacije u Hotelima Koločep, a peticija je danas odaslana na adresu predsjednika RH Ive Josipovića, kao i predsjednice Vlade Jadranke Kosor.

Inače, tridesetak djelatnika Hotela Koločep nalazi se u izuzetno teškoj situaciji jer im je tek nedavno isplaćeno pola plaće za prosinac, a menadžment im je ponudio da se do ljeta odreknu svojih plaća. Kako im je objašnjeno, planiraju se nova zaduženja kod banaka kako bi se izašlo iz teške financijske situacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.