IMAMO DOPIS EUROPSKE KOMISIJE HDZ-ova odluka mogla bi nas koštati 475 milijuna eura

Foto: Hina, Index

HDZ-ovi ministri nedavno su odbili podržati Plan gospodarenja otpadom (PGO) kojeg je pripremio Mostov ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, a koji se zalaže za smanjenje velikih centara za gospodarenje otpadom, a sad je stigla i odluka Europske komisije koja Dobroviću ide u prilog.

Index je u posjedu dopisa Europske komisije kojeg je dobilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u kojem stoji "da će sredstva za nova postrojenja za obradu preostalog otpada, poput spaljivanja ili mehaničko-biološke obrade, biti odobrena samo u ograničenim i dobro opravdanim slučajevima ako ne postoji rizik prekapacitiranosti i ako se u potpunosti poštuju ciljevi hijerarhije otpada". To znači da Hrvatska neće moći dobiti novac za velike Centre gospodarenja otpadom poput onih kakvi se planiraju graditi, a neki poput Kaštijuna i Marišćine već su izgrađeni.

Podsjetimo do 2020. Hrvatska treba odvojeno prikupljati 50 posto papira, stakla, metala i plastike, na što se nije računalo pri planiranju gradnje Centara. U primjedbama EK se ističe kako se sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj razvijao naopačke s čime se nastavilo i u SDP-ovom Planu gospodarenja otpadom.

Masivni centri za gospodarenje otpadom kakvima ih je zamislio bivši ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koriste tehnologije koje ne omogućavaju recikliranje te su vrlo skupi. SDP-ov plan bio je da se u Hrvatskoj sagradi 13 velikih takvih postrojenja. No, Europska komisija je početkom godine Ministarstvu zaštite okoliša i prirode uputila primjedbe na Zmajlovićev PGO ocijenivši ga neambicioznim u postizanju ciljeva odvojenog prikupljanja otpada.

Primjedbe na Zmajlovićev plan

EK je u svojim komentarima istaknula kako je 13 planiranih centara za gospodarenje otpadom značajno prekapacitirano te da u opasnost dovode ispunjavanje EU obveza koje se odnose na odvojeno prikupljanje otpada.

Nakon što je HDZ odbio podržati Dobrovićev Plan u opasnost su doveli korištenje 475 milijuna eura iz EU fondova. Naime, do kraja godine Hrvatska bi trebala donijeti PGO, koji bi bio u skladu s uputstvima EK i tad bi Hrvatska imala na raspolaganju povlačiti spomenuti novac iz EU.

Europska komisija ističe kako će pri financiranju EU projekata prednost imati oni koji se nalaze na vrhu hijerarhije otpada. To znači da će se podupirati projekti centara za ponovnu uporabu, sortirnica i kompostišta bez kojih nije moguće uspostaviti odvojeno prikupljanje otpada i recikliranja. Ti su projekti okosnica su Dobrovićevog Plana gospodarenje otpadom kojeg su HDZ-ovi ministri odbili podržati na Vladi.

U dopisu Europske komisije naglašava se važnost poticanja odvojenog prikupljanju otpada i recikliranja te smanjivanju ovisnosti o odlaganju otpadam spalionicama i postrojenjima za obradu otpada mehaničko-biološkom tehnologijama.

"Dopis koji smo dobili iz Europske komisije potvrđuje da je naš smjer ispravan, a da je inzistiranje na preglomaznim centrima za gospodarenje otpadom od strane kolega iz SDP-a i HDZ-a pogrešna politika kojoj je mjesto u prošlosti. Nažalost, te su stranke zbog kojekakvih "poslovnih kombinacija" i grčevitih pokušaja održavanja neodrživog koncepta centara bez jačanja recikliranja i kompostiranja opstruirale donošenje Plana gospodarenja otpadom, a time su onemogućile korištenje europskih sredstava. U dopisu Europske komisije jasno piše da će sredstva za nova postrojenja za obradu preostalog otpada, poput spaljivanja ili mehaničko-biološke obrade, biti odobrena samo u iznimnim slučajevima. A upravo to i mi cijelo vrijeme govorimo", kazao je za Index tehnički ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.