DORH se oglasio o nesreći s troje mrtvih. Potvrđen identitet dvije osobe iz terenca

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu oglasilo se o prometnoj nesreći u kojoj su u subotu poginule tri osobe.

"Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon završenog očevida i utvrđenih okolnosti vezanih za dinamiku nastanka prometne nesreće, iniciralo provođenje hitnih dokaznih ročišta na Županijskom sudu u Karlovcu radi ispitivanja svjedoka koji imaju saznanja o prometnoj nesreći od 6. siječnja 2024.

Na dokaznom ročištu pred sucem istrage Županijskog suda u Karlovcu ispitana su dva svjedoka. Provedenim dokaznim radnjama i izvidima do sada je potvrđen identitet dvije osobe koje su u trenutku nastanka prometne nesreće bile u osobnom vozilu marke Mitsubishi Pajero čiji je vozač, prema dosad utvrđenom, uzrokovao prometnu nesreću.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke, nastavlja s dokaznim radnjama i izvidima radi utvrđivanja identiteta svih sudionika u prometnoj nesreći, kao i drugih okolnosti nastanka prometne nesreće. 

Priopćenje objavljujemo kao odgovor na više upita novinara zaprimljenih u ovom državnom odvjetništvu", objavio je DORH.

Podsjetimo, u teškoj prometnoj nesreći u noći na subotu na autocesti A1 kod Karlovca, u kojoj je sudjelovalo više vozila, poginule su tri osobe. 

 

Terenac prešao preko ograde na suprotnu traku

"Prometna nesreća dogodila se oko 1:40 na autocesti A1. U nesreći su sudjelovala dva vozila - jedno je bilo mađarskih registracijskih oznaka, a drugo je imalo hrvatske registracijske oznake. Prema rezultatima očevida, prometnu nesreću uzrokovao je vozač mađarskog vozila.

Uslijed nepropisnog kretanja, kada se kretao autocestom iz pravca juga prema sjeveru, dakle prema Karlovcu, najprije je vozilom zahvatio metalnu ogradu uz desni rub kolnika te je izgubio kontrolu nad upravljačem vozila.

Potom je prešao središnji dio cijele autoceste i vozilom je prešao na suprotnu kolničku traku, dakle pravac Zagreb-Split. Udario je prednjom stranom vozila u vozilo koje se propisno kretalo iz pravca Karlovca prema Splitu, vozilo hrvatskih registracijskih oznaka.

U prometnoj nesreći poginuli su vozač i putnik u vozilu hrvatskih registracijskih oznaka te jedna osoba iz mađarskog vozila. Ostalih 11 osoba iz mađarskog vozila prevezeno je u bolničke ustanove radi pružanja daljnje liječničke skrbi", objavila je policija.

U kombiju se nalazilo 11 migranata.

Svi ozlijeđeni iz kombija su izvan životne opasnosti

Svih osam stranih državljana, ozlijeđenih u subotu u teškoj prometnoj nesreći, izvan su životne opasnosti, doznaje se u riječkoj, karlovačkoj  i zagrebačkim bolnicama koje su zbrinule ozlijeđene u sudaru dvaju vozila na autocesti A1 kod Karlovca.

U sudaru je dvanaest putnika ozlijeđeno, a tri su osobe poginule. Ozlijeđeni su prevezeni u bolnice u Zagrebu, Karlovcu, i Rijeci, osam ih je zadržano na liječenju no nitko nije u životnoj opasnosti.

Riječ je o putnicima iz vozila mađarskih registracija, a po neslužbenim podacima riječ je o migrantima.

U riječki KBC u subotu su primljena četvorica ozlijeđenih, a jedan je pušten odmah nakon obrade uz policijsku pratnju. Preostala trojica teško su ozlijeđena, kaže predstojnik Klinike za kirurgiju riječkoga KBC-a Miljenko Kovačević.

U bolnicu su stigli s prijelomima zdjelice, kralježnice i ekstremiteta te se sada obavljaju neophodne dijagnostičko-terapeutske procedure.

Dvojica se nalaze na Zavodu za ortopediju i traumatologiju a jedan na Zavodu za kardiotorakalnu kirurgiju. Jedan od njih je u subotu operiran radi sanacije prijeloma.

Kovačević je rekao da se s ozlijeđenima otežano komunicira, jer slabo govore engleski, a po dosadašnjima saznanjima su iz Egipta. Sva trojica su mlađe osobe. a za jednog se pretpostavlja da je maloljetan.

Njihovo otpuštanje s bolničkog liječenja moguće je do kraja tjedna ili početkom sljedećeg, rekao je Kovačević. 

U zagrebačkoj Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice kažu da su zbrinuli dvojicu teško ozlijeđenih, ali nijedan nije u životnoj opasnosti.

Jedan je danas operiran, a drugi u subotu i bit će premješten na otvoreni odjel.

Neslužbeno, riječ je o muškarcima iz Moldavije i Egipta, Moldavac je punoljetan, a Egipćanin 2009. godište. 

Ravnateljica Opće bolnice Karlovac Ivana Kovačić rekla je da se Moldavac predstavio kao  25-godišnjak i suvozač te je s teškim ozljedama kralježnice prebačen na liječenje u Zagreb.

Riječ je o jedinom strancu iz te nesreće koji je htio o svom identitetu donekle komunicirati sa zdravstvenim osobljem, dok se za druge pretpostavilo da su mahom maloljetni, da govore arapski jezik i da bi mogli biti egipatski državljani.

Ozlijeđeni koji je zbrinut u KBC-u Zagreb zadobio je lakše tjelesne ozljede, nije operiran, osjeća se dobro i danas će biti pušten iz bolnice uz policijsku pratnju,  rekao je Hini kirurg Stanko Ćavar.  Neslužbeno, riječ je o 17-godišnjem Egipćaninu.

Iz karlovačke bolnice dvojica lakše ozlijeđenih stranaca u ponedjeljak otpuštena s bolničke njege u suradnji s policijom, a dan ranije je hrvatski dječak koji je ostao bez roditelja otpušten iz bolnice,

U karlovačkoj bolnici ostala su na liječenju još dvojica ozlijeđenih u nesreći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.