DORH: Potrebno je urediti plaće pravosudnih dužnosnika

Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

DRŽAVNO odvjetništvo (DORH) u petak je objavilo mišljenje u kojem navodi da podržava početak nastojanja Ministarstva pravosuđa i uprave da se pitanje plaća i drugih materijalnih prava pravosudnih dužnosnika napokon počne uređivati.

Pritom ukazuju da materijalna prava pravosudnih dužnosnika nisu bila korigirana još od 2009. Uzimajući u obzir inflaciju i porast troškova života u navedenom dugogodišnjem razdoblju te činjenicu da je od tog vremena osnovica za obračun plaća smanjena u dva navrata, Ministarstvu predlažu da razmotri mogućnost iznalaženja većeg postotka povećanja u okviru mogućnosti proračunskih sredstava.

Državno odvjetništvo smatra da materijalna prava hrvatskih pravosudnih dužnosnika trebaju slijediti standarde EU. "Međutim, predloženo zakonodavno rješenje u pogledu elemenata od kojih se sastoji plaća kao i ostalih materijalnih prava koja proizlaze iz obnašanja pravosudne dužnosti ukazuje se tek prvim korakom i polazišnom točkom u pravcu postizanja naznačenog cilja."

"Prijedlog narušava razliku između pojedinih razina pravosudnih tijela"

Navode da cijene predloženo povećanje osnovice za sve pravosudne dužnosnike te povećanje koeficijenta složenosti poslova za pravosudne dužnosnike u pravosudnim tijelima kao pozitivni pomak u rješavanju materijalnog položaja pravosudnih dužnosnika.

No skreću pozornost na to da će se predloženim izmjenama bitno narušiti razlika između pojedinih razina pravosudnih tijela (županijska razina), što može izazvati nova nezadovoljstva.

"Stoga je u pravcu osiguranja jedinstvenog postupanja prema nositeljima pravosudnih dužnosti u prvom stupnju, potrebno razmotriti i odgovarajuće vrednovati koeficijente složenosti poslova za dužnosnike županijskih sudova i županijskih državnih odvjetništava, koji također obavljaju pravosudnu dužnost u prvom stupnju."

"Razlike u primanjima moraju biti primjerene"

Polazeći od navedenog, ističu u mišljenju, "cijene da bi u okviru proračunskih sredstava trebalo zadržati razumnu razliku između pojedinih razina pravosudnih tijela. Time će se postići i da razlike u primanjima između nositelja pravosudnih dužnosnika različitih razina budu primjerene razini obnašanja dužnosti.

"Držimo i da pravosudnim dužnosnicima koji obnašaju pravosudnu dužnost u mjestu rada različitom od mjesta njihovog prebivališta treba priznati naknadu za troškove putovanja vikendom, u dane blagdana i praznika u mjesto prebivališta i u slučaju kada ne ostvaruju pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji."

Također, smatraju da u hitnom postupku treba pristupiti izmjenama koje se tiču jednakog povećanja osnovice svim pravosudnim dužnosnicima, povećanja koeficijenata prvenstveno dužnosnicima u općinskim državnim odvjetništvima i općinskim sudovima, ali i ostalim razinama pravosudnih tijela, te da u hitnom postupku treba urediti materijalna prava koja se tiču naknade za prijevoz, božićnice, regresa.

Udruga hrvatskih sudaca u srijedu najavila štrajk

"S obzirom da predloženo zakonsko rješenje predstavlja tek ishodište za daljnje unaprjeđenje materijalnog položaja pravosudnih dužnosnika i to prvenstveno dijela pravosudnih dužnosnika koji rade u općinskim državnim odvjetništvima i općinskim sudovima, smatramo da je potrebno odmah intenzivno nastaviti s radom u pravcu rješavanja svih ostalih materijalnih pitanja te pronalasku kvalitetnog, trajnog i pravednog rješenja svih pitanja materijalnog položaja pravosudnih dužnosnika, kojim će se rješenjem na odgovarajući način vrednovati složenost, zahtjevnost i značaj obnašanja pravosudne dužnosti", ističe DORH.

Zaključuju i da bi formirana radna skupina trebala odmah nastaviti s radom kako bi se naknadno u drugoj fazi sustavno uredili plaće i druga materijalna prava koja se tiču visine naknade za bolovanje, pitanja visine mirovine i prava na otpremnine pravosudnih dužnosnika, prava na naknade za znanstveni stupanj te kako bi se osiguralo da se pitanja visine plaća ubuduće usklađuju s troškovima života.

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) odlučio je u srijedu da će od 8. do 19. svibnja suci raditi samo na hitnim predmetima, što su "mjere upozorenja" zbog "izostanka dijaloga s izvršnom vlasti" o povećanju plaća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.