Dokumenti za Mali Manhattan nisu označeni tajnom, Tomašević ih svejedno ne želi dati

Foto: Goran Stanzl (Pixsell), Index

GRAD ZAGREB, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, donio je konačnu odluku da javnosti ne prezentira dokumentaciju vezanu za izgradnju Malog Manhattana, odnosno projekta Jarun Panorama. Naime, gradonačelnik Tomašević je, u ranijem upitu da nam predoči dokumentaciju vezano za taj veliki nekretninski posao, rekao da to nije moguće jer je riječ o dokumentima koji su označeni poslovnom tajnom. 

>> Zašto ne želi objaviti dokumente o Manhattanu? Tomašević: To je poslovna tajna

Putem Prava na pristup informacijama zatražili smo odluku kojom je dokumentacija vezana za projekt malog Manhattana označena poslovnom tajnom, no dobili smo odgovor kako takva odluka ne postoji. To znači da dokumenti nisu označeni poslovnom tajnom.

Od svibnja se kriju dokumenti koji stoje iza privole za projekt Malog Manhattana 

Unatoč tome, Grad Zagreb i dalje je ustrajan da ne ustupi cjelokupnu dokumentaciju, među kojima su i pravna mišljenja temeljem kojih se donijela odluka da se, protivno predizbornim obećanjima, dozvoli realizacija megalomanske izgradnje u Zagrebu. Podsjetimo i na ne manje bitno kako i USKOK istražuje projekt zagrebačkog malog Manhattana. No, krenimo redom. 

>> Tomašević krije dokumente za Manhattan. Došli smo do Norvežanina koji stoji iza svega

Od svibnja ove godine pokušavamo od Gradske uprave Grada Zagreba dobiti na uvid dokumente o pregovorima između gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i norveškog investitora Roberta Hagena za projekt izgradnje Jarun Panorame, poznatijeg pod nazivom Mini Manhattan. 

Projekt Mini Manhattana obuhvaća izgradnju luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa na 35 tisuća metara četvornih, a Tomašević je prezentirao javnosti kako je na kraju nevoljko pristao na projekt u strahu od izgubljenih sudskih sporova ako bi bio protiv tog projekta te da je sve dozvole i privole ionako dala administracija Milana Bandića. 

Tomašević tvrdi da je dobio upozorenje 9. ožujka pa je zatražio pravna mišljenja

Tomašević tvrdi da je pristanak na projekt Mini Manhattana dao nakon što je 9. ožujka ove godine dobio upozorenje od investitora da će, u slučaju da Grad Zagreb ne ispuni svoje ugovorne obveze, sudski potraživati naknadu štete.

Upozorenje investitora Gradu Zagrebu došlo je iz odvjetničkog ureda Sanje Mihalić čiji je suprug HDZ-ovac Anđelko Mihalić, a sin HDZ-ovac Filip Mihalić, čije se bogatstvo našlo u središtu interesa javnosti nakon objave afere oko muljanja s covid-testovima.

>> Žena HDZ-ovca iz afere s covid testovima slala Tomaševiću upozorenje za "Manhattan"

Nakon toga je, kaže, zatražio mišljenje pravne službe da investitor ima zakonsko pravo realizirati projekt u tolikoj izgrađenosti. Zatražio je nakon toga i drugo pravno mišljenje vanjskog odvjetničkog ureda koji je također potvrdio mišljenje pravne službe. 

Za sada nema dokumenta koji spominje štetu za grad Zagreb od 30 do 50 milijuna eura

Oba mišljenja, prema Tomaševiću, pokazala su da grad Zagreb u slučaju tužbe gubi od 30 do 50 milijuna eura. Nakon izbijanja afere Tomašević je sredinom lipnja ove godine svim medijima poslao dopis kojim se preko odvjetničkog društva Sanje Mihalić norveški investitor obratio Gradu Zagrebu s upozorenjem da će, u slučaju da Grad Zagreb ne ispuni svoje ugovorne obveze, sudski potraživati naknadu štete.

U dopisu koji je poslan iz odvjetničkog ureda Sanje Mihalić zaista se Grad Zagreb poziva na ispunjenje obveza te stoji kako bi mogli pokrenuti postupak naknade štete, kao i da direktni troškovi iznose 5.6 milijuna eura te da bi se na taj iznos trebali dodati i ostali troškovi i izgubljena dobit te da bi u konačnici spor mogao biti težak više desetaka milijuna eura. 

U dopisu ne stoji da bi grad Zagreb mogao izgubiti 30 do 50 milijuna eura, te je ostalo nepoznato kako je Grad Zagreb došao do tog iznosa eventualne štete. Zatražili smo od Grada Zagreba pravna mišljenja na temelju kojih je odlučeno da neće blokirati projekt Jarun Panorama, no Tomašević je odgovorio da su ta pravna mišljenja poslovna tajna.  

Vanjsko pravno mišljenje naručeno mjesec dana prije upozorenja 

Nakon te odbijenice zatražili smo putem Prava na pristup informacijama odluku kojom je ta dokumentacija proglašena poslovnom tajnom, no dobili smo odgovor kako takva odluka ne postoji! Unatoč tome, Grad Zagreb i dalje ne želi dati te dokumente. 

Trošak vanjskog pravnog mišljenja iznosi 3500 eura 

Od Grada Zagreba zatražili smo i odluku kojom je angažiran vanjski odvjetnički ured, a vezano za pravno mišljenje o projektu Jarun Panorama te pregled troškova vanjskog odvjetničkog ureda koji je donio za Grad Zagreb pravno mišljenje o projektu Malog Manhattana, odnosno Jarun Panorama.  

Mišljenje koje spašava grad Zagreb 30 do 50 milijuna eura plaćeno 3.5 tisuće eura bez PDV-a

Dobili smo narudžbenicu za usluge savjetovanja i stručnih mišljenja za potrebe ureda gradonačelnika prema ponudi odvjetničkog društva Glamuzina & Grošeta od 17. veljače ove godine. Usluge pravnog mišljenja iznosile su 3.5 tisuća eura bez PDV-a.  

Narudžba pravnog mišljenja napravljena je gotovo mjesec dana prije nego što je Grad Zagreb dobio pismeno upozorenje investitora Malog Manhattana. Naime, taj dokument stigao je u Grad Zagreb 9. ožujka. 

Odvjetničko društvo Glamuzina&Grošeta ispostavilo je račun za usluge 13. ožujka ove godine, znači četiri dana nakon što je stiglo upozorenje odvjetničkog ureda Mihalić koje zastupa investitore projekta Mali Manhattan. 

Odvjetnici za sada bez odgovora odakle 30 do 50 milijuna eura eventualne štete 

S obzirom na to da nam je Grad Zagreb uskratio pravo mišljenje Odvjetničkog društva Glamuzina&Grošeta, 10. srpnja ove godine obratili smo se tim odvjetnicima s molbom da nam dostave analizu koju su radili za Grad Zagreb. 

>> Uskok istražuje projekt zagrebačkog Manhattana

"Je li Vaš ured procijenio da bi troškovi Grada Zagreba, u potencijalnoj tužbi investitora projekta Panorama Jaruna protiv Grada Zagreba, mogli iznositi 30 do 50 milijuna eura?" stajalo je u upitu tom odvjetničkom društvu, no do danas nismo dobili nikakav odgovor. 

Podsjetimo na kraju kako je više medija pisalo da je USKOK iskazao zanimanje za ovaj projekt, a interes je prije svega vezan za postupak na koji je način današnji investitor došao do zemljišta. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.