Djetetu davala izbjeljivač: "Shvatila sam sve kad mi je kapnuo na crne tajice"

Screenshot: Dnevnik Nove TV

STUDENTI i profesori Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta pokrenuli su peticiju i prikupili više od 3 tisuće potpisa kako bi se zakonski zabranila primjena tzv. CD protokola u svrhu liječenja autizma.

> PETICIJU POGLEDAJTE OVDJE

"Molimo Vas da podržite ovu peticiju svojim potpisom i priključite se inicijativi kako bismo poslali jasnu poruku javnosti da ne potičemo i ne odobravamo primjenu CD protokola (u SAD-u poznatiji kao Miracle Mineral Solution - MMS) u svrhu liječenja autizma. Potpisivanjem peticije također podržavate i dopis nadležnim institucijama da se hitno djeluje i stane na kraj ovoj ugrožavajućoj praksi.

Iako su nadležne institucije u Hrvatskoj upoznate s dugogodišnjim korištenjem CD protokola, on se i dalje promovira i primjenjuje bez sankcija. Pozivamo stoga Pravobraniteljicu za djecu, Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom, Ministarstvo zdravstva i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na informiranje, adekvatno i ažurno postupanje. Zahtijevamo da iz područja svoje nadležnosti poduzmu odgovarajuće mjere sprječavanja daljnje upotrebe MMS/CD protokola", poručuju.

Teorija iza CD protokola je vjerovanje da autizam uzrokuju paraziti u crijevima koje moderna medicina ne prepoznaje i koje može ubiti klor-dioksid. Voditeljica kabineta za poremećaj iz spektra autizma kaže da ta metoda nema nikakva znanstvena uporišta.

"Želimo najoštrije osuditi i ograditi se od ponašanja osobe koja navodi da je edukacijski rehabilitator. Mi ne propisujemo lijekove CD protokola", objašnjava za Novu TV doc. dr. sc. Jasmina Stošić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

HALMED, kao i američka Agencija za hranu i lijekove te nadležna tijela u Australiji, Kanadi i Njemačkoj, potvrđuju da je to štetno jer sadrži kemijske tvari koji se koriste u dezinficijensima, pesticidima i tekstilnoj industriji.

"Primjena ovih proizvoda može nanijeti ozbiljne posljedice za zdravlje ljudi. To može uključivati primjerice mučninu, dugotrajno povraćanje, po život opasan niski krvi tlak koji je uzrokovan dehidracijom. Uz to su prijavljene hospitalizacije", rekla je
Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.

Ispovijest majke koja je davala djetetu klor-dioksid - izbjeljivač

"Svaki put kad mu špricnem tu dozu u usta, ne osjećam se dobro. Ono smrdi gore od deterdženta. Njemu iz usta smrdi kao kad čistiš WC. Ali tako mora biti, to je dobro za njega. Pa izliječit će se", opisala je jedna mama u pismu koje je dobila Nova TV.

Sve je to radila, piše, po uputama žena koje se predstavljaju kao magistrice prirodne medicine.

"Ona mi priča da je kod mog djeteta ipak nešto s duhovne strane u pitanju i da ga možda odvedem na egzorcizam…", dodala je, a kako je vrijeme odmicalo, bilo je sve gore.

Trenutak kad je shvatila što daje djetetu

Onda se dogodio i prijeloman trenutak:

"Jedan dan sam tako mućkala taj klor i pošpricala me kapljica po crnim tajicama, a one su u sekundi izblijedile. Skužim da već neko vrijeme primjećujem da mi je sudoper sav izblijedio. I onda sam se zgrozila jer mi je prošlo kroz glavu da to moje dijete pije, tada sam shvatila što radim i prestala sam sa svime."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.