Djelatnici hitne pomoći nemaju beneficirani radni staž. Imaju ga operni pjevači

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

BENEFICIRANI radni staž u Hrvatskoj imaju operni pjevači, ribari, dimnjačari, ronioci spužvi i koralja, monteri dalekovoda, balerine, vozači tramvaja, tkalci na tkalačkim stanovima, policajci i vatrogasci, ali ne i djelatnici hitne medicinske pomoći.

"Na svaki pokušaj da dobijemo staž, dobivali smo pljusku"

Na tu su nelogičnost ukazali zaposlenici u zdravstvenom sustavu okupljeni u sve popularniju Facebook stranicu HITNA uživo 194 gdje je početkom kolovoza objavljen ovaj status:

"Jučer je na poslu život izgubila kolegica s Hitne prilikom obavljanja svog posla, kao i pacijent kojemu je hitna pomoć bila potrebna. Ne svojom krivnjom. I ne krivnjom vozača već zbog pijanog (nekulturnog) vozača drugog vozila. Sada malo razmišljam. Na svaki pokušaj da se djelatnicima u zdravstvu vrati beneficirani radni staž dobili smo pljusku. Mi možemo, trebamo, a po mogućnosti i želimo raditi do 65. Operni pjevači, pjevači i plesači narodnih plesova IMAJU beneficirani staž. Imaju i dimnjačari. I ronioci. I kontrolor leta. Ni pravde ni pravice", stoji u objavi. 

Jedina su profesionalna interventna služba u Hrvatskoj koja nema beneficirani staž

Index je nedavno razgovarao s administratorima stranice. Ispričali su kako imaju zabranu uzimanja godišnjih odmora i da rade u jako teškim uvjetima, što su nam potkrijepili fotografijama izlizanih guma i propalog poda, a pisali smo i o tehničaru zagrebačke Hitne pomoći koji već mjesec dana radi u gumenim čizmama i tako prosvjeduje jer mu nadređeni nisu bili u stanju dostaviti cipele u kojima bi radio, a na koje ima pravo. 

"Svako malo na portalima izađu ljestvice najstresnijih zanimanja i Hitna je uvijek u vrhu, a to je ujedno jedina profesionalna interventna žurna služba u Hrvatskoj koja nema beneficirani radni staž. Od nas se traži da radimo ovaj iznimno stresan i fizički i mentalno i emocionalno težak posao do 65 godina starosti, a po najavama možda i duže", istaknuli su za Index administratori stranice Hitna uživo 194.

>>Ovako izgledaju vozila hitne u Hrvatskoj: Izlizane gume, propali pod...

Prema onome što piše u Zakonu, trebali bi ga imati 

Zaista, zbog čega zaposlenici u timovima hitne nemaju beneficirani radni staž? 

Riskiraju vlastito zdravlje jer ponekad ne znaju kakvu bolest osoba kojoj pružaju pomoć ima, gledaju strahote, nerijetko se voze u krntijama, jurcaju po cestama i rade pod neviđenim stresom cijelo radno vrijeme nastojeći spasiti nekoga, a zakon ih stavlja u istu kategoriju s knjižničarima i prodavačima kino-ulaznica.

Na web stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje jasno piše tko sve ima pravo na takozvani "staž osiguranja s povećanim trajanjem" koji se kolokvijalno naziva beneficiranim. 

Propisano je da beneficirani staž imaju zaposlenici na osobito teškim radnim mjestima

Iz njega se lako da shvatiti da bi tu morali pripadati i policajci i vatrogasci i zaposlenici hitne pomoći. 

"Staž osiguranja s povećanim trajanjem ostvaruju: osiguranici zaposleni na osobito teškim i za zdravlje i radnu sposobnost štetnim radnim mjestima, osiguranici kojima nakon određenih godina života, zbog prirode i težine posla, fiziološke funkcije organizma opadaju u toj mjeri da onemogućavaju daljnje uspješno obavljanje tog posla", navodi se na stranici Mirovinskog zavoda. Tu je još i treća kategorija, u njoj su osobe s invaliditetom. Ulomak je to iz Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

Beneficirani staž imaju ribari, pregledavači vagona, pjevači, baletani...

Logično se zapitati tko onda ima beneficirani radni staž, ako nemaju djelatnici Hitne? 

To su radnici u građevinarstvu, željezarama, ljevaonicama, proizvodnji stakla, pomorskoj brodogradnji, zatim proizvodnji nafte, umjetnih goriva, građevinskog materijala i ostalim pogonima gdje se rukuje dugoročno opasnim materijalima. 

Beneficirani staž imaju i pravosudni policajci, pregledavači vagona, vozač autobusa u gradskom prometu, šumskog sjekača, kontrolor zračnog prometa, zatim plesač klasičnog baleta, plesač suvremenog plesa, baletni majstor, operni pjevač – solist, plesač – pjevač u profesionalnim ansamblima narodnih plesova, pilot, članovi kabinske posade zrakoplova i nastavnici letenja.

 

Staž im se ne povećava drastično. 

Recimo, Zakon kaže da je zanimanje profesionalnog ribara "osobito teško i za zdravlje i radnu sposobnost", zbog čega se svakih 12 mjeseci provedenih na radnom mjestu računa u staž osiguranja kao 15 mjeseci. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.