Direktiva novinarima HRT-a: O premijerki Kosor samo najbolje!

PREMIJERKA Jadranka Kosor je nedodirljiva! Bez zadrške je to rečeno HRT-ovim novinarima koji prate unutarnju politiku na redakcijskom sastanku s uredništvom. Izvori s HRT-a, koji su željeli ostati anonimni, za Index su potvrdili kako su dobili direktivu da o premijerki izvještavaju u rukavicama.

Kosorica je naklonost javne kuće kupila privremenim odustajanjem od smanjenja RTV pristojbe sa 80 na 60 kuna. Nakon što je takva odluka donesena, počeo je pritisak na novinare koji prate rad Jadranke Kosor i njezine Vlade.

Premijerka je i prije toga učestalo bila na telefonu s v.d. glavnog urednika informativnog programa Renatom Kunićem, a poznata je situacija kad je zbog gostovanja Drage Pilsela u Nedjeljom u 2 intervenirala već za vrijeme emisije. Njezini prigovori ponekad su išli toliko daleko da je znala isticati kako joj se ne sviđa kut iz kojeg je snimljena ili se požaliti zato što su joj snimali noge!

Renato Kunić će nadgledati sve priloge u Dnevniku?

"Nije to ništa novo, ali kad vam netko tako otvoreno kaže da o premijerki morate izvještavati samo pozitivno, čovjek se zapita", kazao je u neformalnom razgovoru za Index jedan od sudionika spornog sastanka.

Kosoričinu volju na Prisavlju u budućnosti će, tvrde naši izvori, provoditi osobno Kunić koji bi navodno trebao direktno početi uređivati središnji Dnevnik. Bez njegovog amenovanja, tvrde nam izvori s HRT-a, neće više biti moguće emitirati nikakve sporne priloge u udarnim emisijama HRT-ove informative.

Kunićev komentar na ove navode nismo uspjeli dobiti jer nam se v.d. glavnog urednika Informativnog programa HRT-a nije javljao na mobitel.

HRT bez komentara, Kosorica tvrdi da ništa ne zna

Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić ove navode nije želio komentirati. "Ne mogu se više boriti s anonimnim izvorima. Ako netko misli da se prava novinara na HRT-u krše, unutar kuće postoje mjerodavne institucije pa neka se obrate njima imenom i prezimenom", kaže nam Družijanić.

"Ne znam ništa ni o kakvom kolegiju, a još manje o uputama za novinare. Od svakog medija očekujem samo da objektivno izvještava. Nije istina da sam ja od bilo koga išta tražila", poručila nam je premijerka Kosor preko svoje glasnogovornice Martine Banić.

Sanaderovim stopama

Podsjećamo, nakon što je početkom lipnja Vlada preko noći, praktički bez ikakve najave, donijela odluku da se RTV pristojba smanjuje za 20 posto, HRT je krenuo u za njih vrlo atipičnu ofenzivu protiv Banskih dvora. Simbol njihove "borbe" postao je Hloverkin pokušaj da sjedne u krilo Ivanu Šukeru, gostu emisije Otvoreno, kako bi mu dočarala komercijalizaciju javne televizije.

S HRT-a su poručili kako će zbog smanjenja pretplate ostati bez 300 milijuna kuna, što bi moglo značiti propast javne televizije. Rezultati su vrlo brzo postali vidljivi; Kosorica je obećala da pristojbu neće smanjivati do 1. studenog ove godine, što je potvrdio i saborski Odbor za zakonodavstvo koji je prihvatio izmjene Zakona o HRT-u.

No, sada se čini da je Kosorica u zamjenu za tu odgodu tražila protuuslugu, čime je pokazala da je "dostojna" nasljednica Ive Sanadera. Naime, javna je tajna da se bivši premijer nije suzdržavao od uplitanja u uredničku politiku raznih medija, do te mjere da je određivao izgled naslovnica nekih dnevnih listova, a njegovog utjecaja nije bio pošteđen ni HRT koji je u cijelosti prenosio HDZ-ovu konvenciju na kojoj je Sanader ostavio Kosorici Banske dvore u naslijeđe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.